Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Koronavirus

Elképesztő döntést hozott a YouTube a koronavírus miatt


Fotó: Getty Images

A világon végigfutó koronavírus miatt számtalan ember veszti el a munkahelyét vagy épp kényszerül otthonmaradásra és home-officera. Ebből következik az internet szolgáltatások megnövekedett használata, ami hosszú távon problémát jelenthet a leterheltséget és az elképesztő adatforgalmat illetően. A Youtube-nak és a Netflixnek azonban sikerült megoldást találnia minderre. A Youtube nemrég bejelentette, hogy csökkenti a platformon nézhető videók minőségét. Így az alapbeállítások szerint egy kisebb felbontásban lesznek nézhetők és hallgathatók a videók. Ezzel jelentősen csökkentenék az olykor felesleges adatforgalmat. Példának okán a munka közben háttérben zenét hallgatók nem HD minőségben fogják élvezni kedvenc előadójuk új albumját. Ha azonban mégis ragaszkodunk a legjobb felbontású felvételekhez, manuálisan könnyedén átállíthatjuk azt.

A döntés azonban nem volt teljesen váratlan. Korábban az Európai Unió egyik megbízottja, Thierry Breton is felkereste és elérte a videómegosztó szolgáltatóknál, hogy csökkentsék a streamelt felvételek mennyiségét, ezzel kevésbé leterhelve az internet kapacitását. Amióta ugyanis emberek milliói zárkóztak be a koronavírus miatt, jelentősen megnövekedett az adatforgalom is.

Thierry Breton később megkereste a Youtube ügyvezető igazgatóját, Susan Wojcickit is, hogy megvitassák a platformon is jelenlevő problémát. 

Továbbra is folytatjuk a munkát az Európai Unióval és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a moderátoraink minimalizálják a rendszerben kialakult stresszhelyzetet. Persze fontosnak tartjuk azt is, hogy a tartalomfogyasztóink ezek után is jó minőségben élvezhessék a szolgáltatásainkat 

– nyilatkozott a YouTube csapata a probléma orvoslását illetően. Mi több, 16 országban – beleértve  az Egyesült Amerikai Államokat, Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot, Olaszországot, Indiát és Japánt – a YouTube főoldalán egy új kategória is megjelent. Ebben a felhasználók hiteles forrásokból értesülhetnek a koronavírusról. Az új funkciónak köszönhetően automatikusan felugranak az ABC News, a CBS NewsMSNBCBBC NewsCNN, a New York Times és a Bloomberg videói. Így azok, akik a platformot elsősorban informálódásra vagy tanulásra használják, első kézből értesülhetnek a legfrissebb hírekről. 

Volt már erre példa

Youtube tulajdonképpen a Netflix stratégiáját követi, ami korábban a legtöbb adatforgalmat generáló applikáció volt az elképesztő mennyiségű streamelt tartalom folytán.

Az oldal az elkövetkező 30 napban azonban szintén csökkenti a videók felbontásának bitszámát. Ez területenként 25%-kal kevesebb adatforgalmat jelent. Arról azonban nincsen információ, hogy így pontosan milyen felbontásban élvezhetik kedvenc sorozataikat a tartalomfogyasztók. 

Érdekes adalék, hogy a napokban a YouTube jóval túlszárnyalta a Netflixet, a videómegosztó oldal adatforgalma ugyanis a duplájára nőtt.