Elképesztő beregi összefogás a Kraszna és Tisza folyó mentén, egy tisztább Vásárosnaményért

teSzedd vasarosnameny

Vásárosnamény – A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár nyolcadik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. A Bereg szívében is nagy hagyománya van ezen kezdeményezésnek, ahol Vásárosnamény Város Önkormányzata és a helyi diákok is szívügyének tekinti a város élhetőbbé tételét. A városból több iskola tanulógárdája mellett civil szervezetek, a Vásárosnamény Rendőrkapitányság, és az önkormányzat munkatársai kollektíven vettek részt az akcióban.

Így Vásárosnaményban népes számú önkéntes döntött úgy, hogy segít megszabadítani a Bereg szívét az eldobált hulladéktól. Azoknak a csoportoknak, akik vállalkoztak arra, hogy tisztává varázsolják Vásárosnaményt, a Teszedd! csapata zsákokat és kesztyűket is biztosított. A beregi önkéntesek a Városháza előtti parkban gyülekeztek reggel, ahol a megjelenteket Filep Sándor városvezető köszöntötte.

A polgármester köszöntő szavai után Gönczi György, az akció helyi koordinátora tartott eligazítást a jelenlévők számára.

Az eligazítást követően a csapatok csoportokra bontva, a város több helyszínén tevékenykedtek, a több órát felölelő akció során.Az önkéntesek kiemelt helyszínei a Kraszna és a Tisza folyó partja, illetve az azt övező erdők voltak. Néhány óra és néhány száz méter után már egy egész teherautónyi szemetet szedtek össze az önkéntesek. Az összegyűjtött hulladékok között italos dobozok, flakonok, papír és fémhulladékok, elhullott állattetem és közel húsz kilónyi romlott hús is horogra akadt.

A Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, 2013 óta minden évben csatlakozik az országos szemétszedési akcióhoz. Toldi Zoltán, az iskola tanára elmondta: ha az ilyen szervezett akciókon részt vesznek a gyerekek, megszokják, hogy a szemetet máskor is fel kell szedni. Aztán már egymásra is rászólnak, hogy ne dobják el, vigyék ki a kukába a szemetet – hangsúlyozta a biológia tanár.

Évek óta szervezünk ezen a napon, illetve negyedévente ilyen akciókat a város önkénteseivel közösen. A gyerekek örömmel jönnek szemetet szedni, egyiket se kell ilyenkor nógatni. Úgy érzik, hogy ők is tevékenyen részt vesznek abban, hogy tiszta legyen a környezetük – tette hozzá Gönczi György, a helyi Zöld kommandó egyik szervezője.

Filep Sándor emellett ezen kezdeményezések fontosságáról beszélt. Elmondta továbbá, hogy az önkormányzat fontos feladatának tartja azt, hogy annak munkatársai minden nap ügyeljenek a város környezetére, megtisztítva a város bel- és külterületeit egyaránt. Ez ugyan nehéz feladat, de igyekeznek szebbé és élhetőbbé tenni a várost.

Vélemény, hozzászólás?