40 eve varos vasarosnameny

Éljünk egészségesen - Családi egészségnap a gergelyiugornyai Tisza-parton

Vásárosnamény, Gergelyiugornya – A Bereg és annak szívének leglátogatottabb turisztikai helyszínén, a Gergelyiugornyai Tisza-parton az elmúlt évhez hasonlóan ismét tartalmas családi program került megrendezésre, melyben ezúttal az egészség játszotta a központi szerepet.

Ezen a tematikus napon, mely a testi és lelki feltöltődést szolgálta a Beregi Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás „Építsünk együtt a biztos alapokra” – legyen minden családnak egyenlő esélye a Vásárosnaményi Járásban című projekt keretein belül valósult meg. A Beregi Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás a járás 28 településének önkormányzatával közösen valósítja meg ezen és ehhez hasonló projekteket. Ilyen közösségépítő nap volt a beregi Tisza-parton is, mely ,,Éljünk egészségesen” elnevezéssel, egész nap a sport, a szórakozás és persze az egészségmegőrzés jegyében telt.

A rendezvény ünnepélyes megnyitójának kezdetén Csekk János köszöntötte a jelenlévőket, majd mutatta be a megjelent közjogi méltóságokat. Köszöntőjében továbbá ismertette a nap egészségmegőrzésének, családi programjainak és az azt színező koncertjeinek sokaságát.

Ezt követően a város első embere, emellett a BEREGTÖT elnöke Filep Sándor köszöntötte a nagy-színpadon a jelenlévőket. Beszédében számos, az elmúlt hónapokban és a jövőben megvalósítandó, ehhez hasonló programokról is szót ejtett, mellyel a Bereg felzárkóztatását kívánják elősegíteni.

A rendezvény egésze a rendszerességre és a tudatosságra épült. A prevenciós és egészségmegőrző sátrakban megtudhattuk, hogy az egészséges táplálkozás nem más, mint tudatosan a megfelelő élelmiszereket választani, a megfelelő összetételű ételeket fogyasztva, a szervezetnek megadva mindazt, amire a napi működéséhez szüksége van. Se többet, se kevesebbet. A rendezvény egésze így az egészséges, helyes táplálkozást, az egészség megőrzését és a betegségek megelőzését szolgálta. Megtudhattuk a tanácsadóktól, hogy ha táplálkozásunk egyoldalú, hiányos, akkor hiánybetegségekhez vezet. Ha pedig mindenből túl sokat viszünk be a szervezetünkbe, akkor ezzel elősegíthetjük az elhízás kialakulását, és ezzel együtt az elhízáshoz társuló betegségeket, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát növeljük.

Az egészségmegőrzés és a szűrősátrak mellett katonai toborzás is zajlott, illetve állásbörze is szerepet kapott az egész napos rendezvény során.

Családi kézműveskedés is várta a kreativitást kedvelő kicsiket és nagyokat, ahol gyöngyfűzés, arcfestés és természetesen az elmaradhatatlan tetoválás sem maradhatott el a programból. Ezen felül ugrálóvár, lábtenisz és tenisz bemutató is várta az ezen sportágak iránt érdeklődőket.

A családi napot végül neves előadók által tarkított fellépések színezték, ahol fellépett a Groovehouse, az Inflagranti és a Nelson Zenekar is.

Filep Sándor

A rendezvényt követően Vásárosnamény polgármesterét és a BEREGTÖT elnökét kérdeztük, aki elmondta, hogy a szervezők egy olyan egészségnapot szerveztek ismét, amely tevékenységekbe ágyazottan próbálta közvetíteni az egészséggel kapcsolatos értékeket. A bemutatott program valójában olyan projekt, amelyben helyet kaptak a testi és a lelki egészséggel kapcsolatos tevékenységek, a fizikai állapotfelméréstől a különböző sporttevékenységekig. A nap programja kiterjedt a családvédelem, a környezetegészség és az egészséges táplálkozás problémáira is, hiszen a Beregben élők egészsége, az itt élőkkel együtt a társulás közös érdeke. A prevencióra kell fordítani a legnagyobb hangsúlyt, így elkerülhetjük a megbetegedések fizikai, mentális és anyagi hátrányait. Egy kis ráfordítás is nagy eredményeket hozhat, jelentősen csökkentve ezzel a különböző megbetegedések kockázatát. A megfelelő minőségű élethez és munkához egészségre van szükség, így válik az egészség közös érdekké – fogalmazott a város első embere, Filep Sándor. A Vásárosnamény-Gergelyiugornyán megrendezésre kerülő egészségnap legnagyobb előnye, hogy koncentráltan, különböző területek szakembereivel konzultálhattak a résztvevők. Szakemberek települtek ki az egészségnap helyszínére, így egyszerre, egy helyen volt lehetőség tanácsadókkal való konzultációra illetve szűrővizsgálatok elvégzésére, mely mellett számos érdekes és mozgalmas programon vehetnek részt az érdeklődők – zárta gondolatait a polgármester.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?