Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye krónikája, Vezér cikkek

Elégedetlenek a buszvezetők – folyamatos sztrájk jöhet


volán

Nyíregyháza – Gyakorlatilag év elejétől, a megyei Volán- vállalatok összeolvadása óta nem csillapodott a regionális közlekedési központok és dolgozóik közötti feszültség. Az átalakításnak nem kevés vesztese lett, s a bérharmonizáció anomáliái miatt több szakszervezet is akcióba lendült, hol nagyobb, hol kisebb vehemenciával.

Ezért is szervezett a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) egynapos fekete ruhás demonstrációt, amire már a vállalati gépezet is működésbe lépett.

A tüntetés előtt néhány nappal a munkáltatók fehér ingeket osztogatva formaruha-viselésre kötelezték a dolgozókat, akik a demonstrációt így is megtartották, vállalva a várható esetleges következményeket.

Három év alatt megvalósuló 50 százalékos bérfejlesztést, a foglalkoztatási szabályok dolgozókat segítő megváltoztatását, a rendelkezésre állás idejének és a műszakpótlékoknak a kifizetését, a műszakbeosztások rendbetételét és a még elmaradt bérfelzárkóztatás rendezését követeli a közlekedési központoktól a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ).

Feketében ültek a volánhoz

Az általános elégedetlenségnek a szakszervezet nemrég úgy adott hangot, hogy szeptember 21-ére fekete ruhás demonstrációt szerveztek, amit – az akciót megakadályozni kívánó vállalati intézkedések ellenére – meg is tartottak.

Ezen a napon a buszsofőrök többsége – a hamarjában kiosztott fehér ingek helyett – fekete ruhában vezetett, ezzel fejezve ki az elmaradt műszakpótlékok, s a még mindig alacsony bérszínvonal miatti nemtetszését. A tüntetést számonkérés is követte. Az elégedetlenkedőket a megyékben – így Szabolcsban is – kihallgatták, s a beszélgetésekről jegyzőkönyv készült. S bár az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója és HR-igazgatója megígérte, hogy nem lesznek retorziók, valójában a munkáltatói jogkör gyakorlóinak a „belátására” bízták a végső döntést, s állítólag a szakszervezet honlapját azóta is kormányzati megfigyelés alatt tartják.

– Már a fehér ing osztásával jogszabályi vétséget követtek el, ugyanis erről – mint nagyobb kiadásnak minősülő vásárlásról – egyeztetniük kellett volna a Központi Üzemi Tanáccsal – mondta el az üggyel kapcsolatban Szabó Ferenc, a SZAKSZ Szabolcs megyei alapszervezetének az elnöke.

– Mindezt azzal is tetéztek, hogy egy új munkaügyi leírást is alá akartak íratni a dolgozókkal még azon melegében. A Kollektív Szerződésre hivatkozva erőltették a fehér ing mint formaruha viselését, s mivel ilyen kitétel a belső szabályzatban nincs, ez is csupán megfélemlítés volt, akárcsak a demonstrációt követő jegyzőkönyvezés. Az utóbbiból, s a nyolcpontos kérdőív kitöltetéséből egyébként „zárt mondatos” kihallgatás lett, mivel időben felkészítettük a dolgozóinkat, hogy mit mondjanak a feltett kérdésekre.

Újabb sztrájk is lehet

– Büszkék voltunk rá, hogy nemcsak a mi táborunk, de más szakszervezetek tagjai, s a függetlenek is azonosulni tudtak a követeléseinkkel, s a dolgozók 90–95 százaléka részt vett a demonstráción. Mivel a Kollektív Szerződés módosítására vonatkozó júliusi javaslatunk megvitatása óta semmi nem történt, készülünk a novemberi bértárgyalásokra, s ha ott sem érünk célt, a jogszabályok betartása mellett folyamatos sztrájkot hirdetünk – mondta el Szabó Ferenc.

Megkérdeztük az ügyről Baranyai Zoltánt, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnökét is, aki elmondta, hogy ők nem ellenezték, de nem is támogatták a demonstrációt, mivel szerinte a SZAKSZ oldalán – akik a módosított Kollektív Szerződést sem írták alá – féligazságok vannak, s a pótlékok elmaradásáról is valótlant állítottak. Az 50 százalékos béremelési követelésről pedig kijelentette, hogy az csupán utópia, a kivívása még senkinek sem sikerült.

Senkit sem hergelünk

– Tisztában vagyunk vele, hogy a bérkompenzáció az állomány egyharmadánál felemásan sikerült, s mi is szeretnénk a 110 ezer forintot keresőket felzárkóztatni, de nem hergeljük a dolgozókat, tesszük a dolgunkat, s folyamatosan informáljuk a munkáltatót arról, hogy milyen területen, milyen bérszinteket szeretnénk látni a bértáblában. Úgy látjuk, erre van fogadókészség.

A bércsata tehát folytatódik tovább, s csak remélni lehet, hogy a harcoló felek valóban csak a dolgozók érdekeiért feszülnek egymásnak.

Jogellenes volt a tüntetés

– Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. a lehetőségeihez képest mindent megtesz a munkavállalókért, s figyelembe veszi az érdekeiket, de a hatékonyságot és a versenyképességet növelő reorganizáció végigvitele mellett egy 50 százalékos általános mértékű bérfejlesztést nem tud kigazdálkodni – közölte lapunkkal Ujj Zsuzsanna PR-referens.

– A rendszer ésszerűsítése céljából a pótlékok egy részét valóban megszüntettük, de a kieső alapbéreket minden esetben béresítettük. Vasárnapi munkavégzésnél a munkavállalót az aznapi keresetén túl, az egynapi távolléti díj 50 százaléka is megilleti. A szeptemberi demonstrációt a célok helytelen megállapítása, s a formaruha-viselés szabályainak megszegése miatt jogellenesnek tartjuk. Ilyen esetben a szankcionálás a munkáltatói joggyagyakorló döntésén múlik, aki a konkrét eset mérlegelésekor az egyéni enyhítő és súlyosbító körülményeket is figyelembe vette.

Szabolcsonline


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük