Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb veszélyben vannak gyermekeink: szülőként így tudja megvédeni az internet veszélyeitől


Útmutatót adott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a digitális szülői felügyelet beállításához a biztonságos internet napja alkalmából – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.

Az útmutatóban arra hívják fel a figyelmet, hogy az online térben a veszélyeket egyre nehezebb elkerülni, a megfelelő szabályok kialakításával azonban sokat tehetnek a szülők azért, hogy gyermekeik önállóan is biztonságosan éljenek a digitális világ nyújtotta lehetőségekkel.

Az NMHH új, szülőknek szóló kiadványában az elérhető szülői felügyeleti alkalmazásokat mutatja be, amelyekkel többi között kikerülhetők a gyerekek számára zavaró weboldalak, meghatározható a képernyőidő, az időkorlát pedig a hét különböző napjaira eltérően állítható be.

Hozzátették, hogy az NMHH weboldalán és a gyerekaneten.hu oldalon elérhető Van eszköz a kezedben című kiadvány a szülő és gyerek közötti beszélgetésekhez, a szabályok közös kialakításához, valamint a digitális szülői felügyelet megfelelő használatához kíván útmutatót adni – írja az MTI.

A kiadványban hangsúlyozzák, hogy a szülők az online világ kihívásaira elsősorban a személyes kapcsolat ápolásával, beszélgetéssel, a közösen kialakított szabályokkal készíthetik fel gyermeküket, ezt egészíthetik ki a technikai eszközök.

Az aktív nevelés biztonságosabb a gyerekekre nézve

Kitértek a közleményben arra is, hogy az NMHH több kutatása szerint a szülő nevelési stratégiája mennyire befolyásolja a gyermek internetezési, online ismerkedési és kapcsolattartási szokásait: a passzív nevelési elvet követő szülők gyermekeinek 73 százaléka jelöl vissza gond nélkül ismeretlen embereket a közösségi médiában, míg az aktív nevelési stratégiát követő szülők gyermekeinél ez az arány mindössze 27 százalék.

A digitális nevelés optimális esetben legkésőbb akkor megkezdődik, amikor a gyerek először vesz a kezébe mobil eszközt vagy használ számítógépet

– fejtették ki, felhívva a figyelmet arra, hogy a beszélgetéseken kiemelt szerep jut a közösen kialkudott szabályoknak, amelyek segítségével a gyermek megtanulhatja, hogyan reagáljon ismeretlen helyzetben, hogyan hozzon a szülő nélkül is biztonságos döntéseket.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!