Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb a paphiány: Drámaian csökken a hívek és a papi hívatást választók száma is


Csökken a papi hivatást választók száma, ezt támasztják alá a hazai népszámlálási adatok. Sok esetben a keresztény szülőkön múlik, hogy minél többen döntsenek az egyházi szolgálat mellett – jelentette ki Barsi Balázs ferences szerzetes, aki nagyszabású szülői találkozót szervez, hogy megfordítsa ezt a trendet. Vatikáni statisztikai adatok szerint mintegy 1,375 milliárd katolikus él a világon, és több mint ötezer püspök szolgálja egyházát. Az alsópapság száma évről évre egyre fogyatkozik, napjainkban 400 ezren vannak szolgálatban. A legnagyobb csökkenést Európában regisztrálták, ahol egy év alatt csaknem négyezerrel csökkent a papok száma. A magyarországi egyházaknál – a hívők számának csökkenése mellett – komoly problémát jelent a paphiány is. Elsősorban ez a jelenség a katolikusokat érinti, de súlyos gondok jelentkezhetnek a protestáns felekezeteknél is. Míg például 2006-ban 36 papot szenteltek fel az országban, 2021-ben már csak 20-at.

Barsi Balázs ferences szerzetes szerint a papi hivatás jövője a szülőkben rejlik. A ferences szerzetes szerint a mai keresztény családok sok esetben nem egészen hívők, így pedig nem is tudják átadni a megfelelő érzelmi kötődést és alapvetést, miszerint Isten az első. Ennek hiányában nem csoda, hogy csökken a papnövendékek száma – fogalmazott az index.hu kérdésére.

„Nem azon kell törni a fejünket, hogy a házasságot miképp formáljuk át, vagy hogyan töröljük el a cölibátust. A fiataloknak kell olyan hitet adni, amely által jobban meghallják az isteni szót” – jelentette ki a ferences atya, akinek a vezetésével január 19–21. között találkozót tartanak Mártaverebély-Szentkút nemzeti kegyhelyen a papok és szerzetesek szüleinek, mert úgy látja, rajtuk is múlik a papi hivatás szélesebb körű elismertsége.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük