Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb a baj hazai vizekkel a szélsőséges időjárás miatt: lassan kiszáradnak a patakok is


A klímaváltozás miatt egyre több, korábban állandó vízű hegyi patakunk szárad ki. Ez erős figyelmeztetés.

Készítő: picture alliance
|
Forrás: picture alliance via Getty Images

HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) munkatársai folyamatosan vizsgálják a klímaváltozás hazai ökoszisztémára gyakorolt hatásait. A legdrámaibb átalakulást a korábban állandó vízű hegyi patakokban figyelték meg.

Korábban leginkább a mediterráneumban fordult elő a vízi ökoszisztémák ideiglenes kiszáradása, néhány éve azonban sok magyarországi, korábban állandó természetes víz esetében is megfigyelhető a drasztikus jelenség. Öt évvel ezelőtt a korábban állandó vízű hegyi patakok mindössze 5-10 százaléka száradt ki, tavaly azonban már 50 százalékuk. Ha a kiszáradások hossza és gyakorisága növekszik, hosszú távon csak a szárazságnak ellenálló fajok lesznek képesek fennmaradni vizeinkben.

A HUN-REN ÖK kutatói a Mecsekben vizsgálódtak, mely déli elhelyezkedése miatt közelebb van a mediterráneumhoz, így elsőként itt volt megfigyelhető a patakok ideiglenes kiszáradása. Az ökológusok már négy éve rendszeresen kutatják, hogy az időszakossá vált vízfolyásokban élő, szabad szemmel is látható gerinctelen állatok (szitakötők, kérészek, csigák, kagylók, piócák) hogyan reagálnak arra, hogy átmenetileg eltűnik a számukra éltető közeg.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!