Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre korábban halnak a magyarok: tragikus a magyarok várható élettartama a szakértő szerint


Mindenekelőtt egészségügyi és életmódbeli okai vannak annak, hogy a magyar emberek több évvel kevesebb időt töltenek nyugdíjban más EU-s országok polgáraihoz képest – mondta Farkas András, a NyugdíjGuru News szakértője.

Mourning woman on funeral with red rose standing at casket or coffin

Farkas András az InfoRádióban annak okait boncolgatta, miért szerepel a felmérések szerint Magyarország az uniós lista végén a nyugdíjstatisztikákban. Többek között az alábbiakról beszélt a műsorban:

  • A mozgásszegény életmód, az elhízottság és a dohányzás jelentősen hozzájárul az alacsony várható élettartamhoz, és a mostaninál „még rosszabb lenne a kép, ha azt néznénk meg, hogy az egészségben várható további élettartam hogy alakul Magyarországon és az Európai Unióban” – állapította meg a nyugdíjszakértő.
  • Az egészségben várható élettartam pedig „kifejezetten tragikus”, az „EU rangsorának végén kullogunk”.
  • Farkas András szerint a várható élettartam akkor növekedne, ha kevesebb középkorú ember halna meg. Magyarországon a fejlettebb országokhoz képest – ahol az emberek jobban figyelnek az egészségükre – nagyon magas az „idejekorán történő elhalálozás”.
  • „A nyugdíjrendszer egyik kulcskérdése is az lehet, hogy az egészségügyi ellátórendszer és az egészségtudatosság hogyan alakul a jövőben” – állapította meg a szakértő.
  • Mivel Magyarországon az utóbbi időben változott a nyugdíjkorhatár 65 évre, így ennek újabb emelése nem valószínű a közeljövőben – ugyanakkor nem is zárható ki teljesen – jegyezte meg Farkas András.

A teljes interjú az InfoRádió oldalán hallgatható vissza.

Az utóbbi időben egyébként nem csak rossz hírek érkeztek a nyugdíjakkal kapcsolatban. Mint az Indexen megírtuk, az önkéntes nyugdíjpénztárak több mint 25 éve nem látott csúcson, 21,2 százalékos nettó hozammal zárták a 2023-as évet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük