Közzétette - Kategória - Látnivalók, túrautak, várak, templomok, Magyarország és a megye tájairól készített cikksorozatok, Magyarország várai és várromjai

Dömösi prépostság romjai


Dömösi prépostság romjai.jpgDömös különleges román stílusú műemléke a látványosan helyreállított prépostsági altemplom. A prépostságot és káptalant a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, romjait a 18. században széthordták. A templom fennmaradt alapfalait feltárták, rekonstruált altemploma látogatható. Dömösön állt egykor I. Béla udvarháza is. A Képes Krónika szerint 1063-ban itt omlott össze az uralkodó alatt saját trónja, mely olyan sérüléseket okozott, hogy a király nemsokára belehalt a sérüléseibe.

Dömösi prépostság romjai 17.jpgA hajdani kéttornyú, háromhajós, félköríves szentélyekkel záródó román stílusú templomnak, valamint a déli oldalán álló egykori királyi kastély, és a prépostság épületének napjainkra csak alapfalai maradtak meg. A templom megemelt szentélye alatti altemplom azonban fennmaradt viszonylagos épségben. A területen 1970-es években Gerevich László régész végzett ásatást. A rommaradványok és a korábban már múzeumokba szállított kőfaragványok lehetővé tették az altemplom hiteles helyreállítását.

Geocaching adatok

Téry út (GCTery)
Szélesség N 47° 45,063′
Hosszúság E 18° 53,210′
Magasság: 344 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Multi geoláda (3H)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1041

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük