Közzétette - Kategória - Nyírség hírei, Regionális hírek, Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Csúnyán átvertek 169 idős embert Nyíregyházán és Debrecenben

Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a 23 vádlott közül a vezetők cégeket vásároltak, melyek irodákat nyitottak Debrecenben és Nyíregyházán, ahol elsősorban idős személyeknek hirdettek egészségügyi felmérést, termékbemutatót, ezt követően különböző gépek megvásárlásának lehetőségét.

borítókép illusztráció, boldoguljerden.blog.hu

Egy másik cégükön keresztül pedig telefonon hívogatták a lehetséges sértetteket, és az egészségügyi felmérésre invitálták őket. Az irodákban megjelent idős embereknél elvégeztek ugyan egy állapotfelmérést, de ezt követően mindenkivel azt

közölték, hogy súlyos, krónikus betegségeik vannak, amit a cég által forgalmazott masszírozó és egyéb gépek tudnak meggyógyítani.

A gépek megvásárlásához rendkívüli kedvezményt is ígértek a vádlottak, pl. azt állították, hogy a masszírozó gép eredeti ára 900 ezer forint, de azt 450 ezer forintért adják az ügyfélnek, ha azonnal aláírja a szerződést. A valóságban a vádlottak által árusított berendezések gyógyító hatással nem rendelkeztek, és az interneten ilyen, vagy ehhez hasonló gépeket néhány tízezer forintért lehet beszerezni. A vádlottak arra is figyeltek, hogy az idős sértetteket a vásárlási szándék kialakulása után gépkocsival bankba vagy a lakásukra vitték azért, hogy készpénzt vehessenek fel.

A bűncselekményeket a vádlottak 2017 tavaszán követték el, alig három hónap alatt. A legnagyobb kár, amit egy sértettnek okoztak az 450 ezer forint volt, míg összesen 35 millió forinttal károsították meg az idős embereket. A kár megtérülésére részben van remény, mert a nyomozás során a hatóságok ingatlanokat zároltak.

A csalások elkövetését tagadó vádlottakkal szemben az ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben beismerő vallomást tennének és nem ragaszkodnak a tárgyaláshoz, akkor a bíróság a főszervezőket 4 évre, míg a sorban utánuk következőket 1-től 3 évig terjedő fegyházbüntetésre ítélje.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.