40 eve varos vasarosnameny

Csaronda Party Csaroda[srizonfbalbum id=261]

Csaroda – Mai kultúránk a paraszti művészetből indult. A régi parasztemberek hihetetlen formákat, lenyűgöző színvilágot alkottak, melyek nem csak a használati tárgyakon mutatkoztak meg. A mindennapi életükhöz tartoztak. A népművészetről a legtöbb embernek a matyó hímzések jut először eszébe, pedig ez sokkal több annál. Valóban, a hagyományos paraszti társadalom hozta létre a népművészet minden olyan alkotását, amely a népi kultúrához tartozik, legyen az tánc, zene vagy ének. A törzsi társadalmak és a természeti népek is így alkották meg a kultúrájukat, azt, amelyből a mai kultúra kialakult.

Ha végignézünk a mai kultúrán nem is gondolnánk, hogy egyszer minden a népművészetből alakult ki.Az embereknek mindig volt igényük az alkotásra. Az ősember is készített barlangrajzokat, igaz, a sikeres vadászat érdekében, de már akkor is ott volt az emberben ott motoszkált alkotás iránti vágy. Mindegyik művészeti ág az önkifejezés, a szép felé fordulás, a szépség, a szeretet, az egyediség nevében alakult ki. Még napjainkban is vannak olyan faluk, ahol követik és megőrzik a hagyományokat. Ha belegondolunk, ez egy csodálatos és lenyűgöző dolgok, hiszen azokon a helyeken még erősen élnek a hagyományok.

Ha a múltunkat keressük, nyúljunk vissza a falusi világhoz. Napjaikban sajnos egyre inkább háttérbe szorult, sok fiatalnak fogalma sincs a falusi szokásokról, a régi magyar vidéki, paraszti életről. Pedig a múlt és a jelen összekapcsolódik, nincs egyik a másik nélkül. Ennek ellensúlyozására kívánta immár második alkalommal megeleveníteni Csaroda Község Önkormányzata a mai rendezvényt, ahol a hagyomány, kultúra és gasztronómia találkozott a II. Csaronda Parti elnevezésű Népművészeti Fesztivál során. A festői környezetben megrendezett esemény igazi csemegét tartogatott a kilátogatóknak, hiszen a beregi ételek mellett, Kökény Attila koncertje és népművészeti előadások várták a méltán híres Csaroda-Templomkertben. A fesztivált a község polgármestere, Hézser Ákosné nyitott meg. Szavait Tilki Attila országgyűlési képviselő és Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökének szavai követtek.

Az ünnepélyes ceremóniát követően kulturális programok vették kezdetét, ahol határon innen és túlról érkező hagyományőrző együttesek mutattak egy-egy szeletet tájegységükre illetve falvaikra jellemző táncokból és dalokból. A fellépők sorát többek között a barabási, vámosatyai, kisgéresi vagy éppen beregdaróci néptánc és -dalkörök gazdagították., de a helyi oktatási intézmény tanulói is megcsillogtathatták tudásukat ezen a délutánon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?