Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Csak engedéllyel lehet a magyar határ közelében élni Ukrajnában


A határőrség 15-30 ezer forintos bírságot szabhat ki azokra, akik nem szerzik be az engedélyt.

Fotó: Bánkúti Sándor/MW

Azon kárpátaljai települések lakói, melyek az államhatártól számított 5 kilométeres sávon helyezkednek el, speciális határőrségi engedélyt kell, hogy beszerezzenek – közölte ungvári sajtótájékoztatóján a Csapi és a Munkácsi Határőrség.

A határőrség képviselői a közlés idején az 1292. számú tavalyi kormányhatározatra hivatkoztak és elmondták, hogy aki a határ közvetlen közelében fekvő településen él, avagy ott dolgozik, kénytelen lesz ilyen engedélyt kérni. A kérvényeket a két központi kárpátaljai határkirendeltség székhelyén, azaz Csapon és Munkácson fogadják majd februártól – írja a Kárpáti Igaz Szó nyomán a Világgazdaság. Az Ungvári járásban a Csapi Határőrség az illetékes eljáró hatóság, minden más régió érintett lakosának Munkácson kell kérelmeznie a speciális engedélyt.

A kérvényekért fizetni nem kell, azokat 10 nap alatt elbírálják, ám aki nem rendelkezik majd ilyen papírral, s igazoltatják saját településén, az 1700-tól 3400 hrivnyáig (15-30 ezer forint) terjedő pénzbüntetést kockáztat. A határőrség képviselői elmondták azt is, hogy a kérdésben a megyei katonai kormányzóság már egyeztetett az érintett városok és falvak önkormányzati vezetőivel, s utóbbiak feladata lesz a helyi lakosság tájékoztatása.

Az igazolást nem kell beszereznie azoknak, akik turisztikai vagy kulturális céllal érkeznek a határ menti sávba,

ahogy azoknak az átutazóknak sem, akik a határállomásra tartanak.

A tavalyi év utolsó napjaiban a katonai behívás alól felmentést élvezők szabad mozgását korlátozták a határátkelőkön, most pedig megnehezítik a határ menti települések lakóinak az életét, miközben a mozgósítás drákói szigorításáról dönthet az ukrán parlament hamarosan.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük