Közzétette - Kategória - Bereg, Beregi Krónikák, Beregi Sport krónikák, Regionális hírek, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Botrányos játékvezetés mellett veszítette el veretlenségét Vásárosnamény


Tyukod–Vásárosnamény (4)

Vásárosnamény – Mint sportbarát, mindig is azon a véleményen voltam, nem szabad foglalkozni a mérkőzésvezető tevékenységével. A mostani mérkőzés után mégis szükség van arra, hogy véleményt formáljak. Elfogadhatatlan az a hozzáállás és tevékenység amivel találkoztunk a szombati rangadón. A futball hőskorában a legmerészebb játékvezetői kritika a szemüveget a bírónak bekiabálás volt! Talán nem lövünk nagy bakot ha kijelentjük, hogy ezen a mérkőzésen, a játékvezetőnek és két asszisztensének is kijárt volna egy-egy dupla dioptriás szemüveg! Nem gondoltam volna, ahogy más vásárosnaményi naményi szurkoló sem, hogy az őszi ámokfutás után további mélyrepülésre lehet számítani játékvezetői szinten. De ahogy láthattuk a hétvégén, mégis van lejjebb! Távol álljon tőlem, hogy megbántsak bárkit is, de ez a találkozó beszélgetési témát adott az egész városnak és a népes vásárosnaményi szurkolótábornak, akik erre a mérkőzésre is szép számmal ellátogattak. Sajnálatos módon ,,természetesnek,, veszi már a Bereg legnépszerűbb csapatának szurkolótábora, hogy egész idényben kétes játékvezetői ítéletek sújtják mérkőzésről-mérkőzésre a hazai és idegenbeli találkozóinkat és játékosainkat egyaránt. Ez a mérkőzés mégis más volt! Eddig nem történt durva belépő vagy olyan szabálytalanság, mely a játékosok testi épségét veszélyeztette volna..! Eddig! Ezért volt más ez a rangadó!

A futsal méretű, játékra alkalmatlan, felázott pályán megrendezett mérkőzés inkább hasonlított egy küzdősport eseményre, mint egy futballmérkőzésre. Szoktuk volt mondani, hogy vannak olyan védekező jellegű csapatok akik ,,megölik a játékot,,. Tyukod ezt sajnos szó szerint alkalmazta, hiszen szisztematikusan, sportszerűtlenül, az ellenfél játékosainak testi épségét sem kímélve, sportszerűtlenül, a játékvezető hathatós közreműködésével (nem is lehetett máshogy, hiszen elenyésző figyelmeztettetést kapott a hazai csapat), ahogy itt nálunk a  Beregben mondják: ,,favágó futballt játszott,,! Nem ért minket ez meglepetésként, mert eddig is minden vásárosnaményi mérkőzésen tucatjával előforduló technikai faultokért felesleges sárga lapokat osztott ki játékosainknak az aktuális játékvezető. Nem történt ez máshogy itt sem, Szőnyi Zoltán ,,sporttárs,, és asszisztenseinek közreműködésével. Ítéleteik döntő többségében a hazai csapatot segítették, mely természetesen a vendégszurkolókon túl, Vásárosnamény kispadján is elégedetlenséget teremtett. A feleslegesen kiosztott sárga lapoknak illetve a méteres lesről induló Kertész Józsefnek köszönhetően a második félidőben hátrányba is kerültünk, mely a végén csapatunk veretlenségének elvesztéséhez vezetett. Ami kérdés marad, miért volt erre szükség? A vendégcsapat ezen a mérkőzésen is (előző mérkőzéseken elkövetett téves ítéletek miatt) kulcsjátékosait volt kénytelen mellőzni. Vezetőedzőnk Tivadar András egyebek mellett Szűcs Béla, Illés Péter két mérkőzéstől való eltiltása (mely megérne ismét egy misét), Bagi Zoltán sérülése és Balázs Gergő eltiltása miatt  nem tudta legjobb tizenegyét kiállítani ezen a napon. A kívülálló persze mondhatja, hogy elfogultság beszél belőlem és abból a jelentős számú beregi szurkolói csoportból, akik kilátogatnak hétről-hétre minden mérkőzésre. Távol álljon tőlem/tőlünk ez! Bármilyen bosszantó is a hétről-hétre nyújtott botrányos bírói tevékenység és ámokfutás, a csapat szívvel és lélekkel küzdött ezúttal, melynek meg is van az eredménye, hiszen megérdemelten vezeti a tabellát csapatunk.
Természetesen mielőtt bárki is kikérné (bár nem a kocsmai pultnál állunk és természetesnek veszik ezt a játékvezetők) ezen észrevételeket magának, tudniuk kell, hogy minden egyes hazai- és vendégmérkőzésről videó felvétel készül, mely az általam és a szurkolók által képviselt véleményt megkérdőjelezhetetlenül tükrözi és bizonyítja.
Meglátásom szerint egy mérkőzés játékvezetőjének és asszisztenseinek „szürke eminenciásoknak” kell maradniuk, amíg a mérkőzés engedi ezt és mindig csak a „mederben” tartás a feladatuk nem a szereplés! A legfontosabb feladatuk a fault határ jó megválasztása, ami persze minden meccsen más Elsődleges feladat pedig MINDIG A PÁLYÁN SZEREPLŐ JÁTÉKOSOK TESTI ÉPSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE, élve a játékvezetői tanfolyam és a józan ész keretei között természetesen. A játékvezetőnek, edzőknek és a játékosoknak alkalmazkodnia kell a FIFA és az MLSZ által minden évben változtatott szabályokhoz és irányelvekhez, így az itteni játékvezetőknek is, feltétel nélkül, pártatlanul és elfogultság mentesen! Feltehetően erre sarkallják, és ezt követelik meg Önöktől a pályán az MLSZ képviselői, mi szurkolók és a szakosztály vezetők is.
A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Labdarúgó Játékvezetők Testülete szerint:
JátékvezetőJátékvezető (2)Játékvezető (3)Játékvezető (4)

A mai mérkőzésen semmi nem valósult meg ebből, hiszen már a mérkőzés kezdetén Sebestyén Gergellyel szemben indult a ,,tyukodi ámokfutás,,, aki bár sérülten, de végigjátszotta a mérkőzést. Nem volt ilyen szerencsés a vendégek egyik meghatározó játékosa Mándi László, akit egész meccsen faragtak (pedig nem szoboralapanyagnak szánták a szülei és az edzője sem), elérve céljukat, hiszen idő előtt, sérülés miatt kénytelen volt feladni a találkozót. A két testvérpár Deskó Dávid és László, Bicskó Gábor, Danku József vagy éppen Tivadar András sem maradt ki a sorból, hiszen a tyukodiak nem éppen Michelangelo sebészi szobrászkezeivel, hanem inkább vandalista szobrászok stilisztikáját alkalmazva faragták játékosainkat az egész mérkőzés folyamán. Természetesen a játékvezető ezen szituációkat nem ítélte szabálytalannak, miért is ítélte volna annak, hiszen csak Isten és az Ő kegyelme segített játékosainkon, hogy ne történjen komolyabb sérülés ezen a találkozón.
A minősíthetetlen játékvezetés és durva, sokszor sportszerűtlen tyukodi védekezés is kevés volt ahhoz, hogy szoros mérkőzést játsszon a vásárosnaményi csapat. A meccs csattanóját mégsem ez adat! Nem a minden tekintetben ,,antifutballt,, képviselő hazaiak játéka, a lesgól vagy a kétes ítéletek sorozata, hanem a végig sportszerűen, testi épségüket sem kímélő vendégek négy sárga lapos figyelmeztetése, a hazaiak kettőjével szemben! Arról  tényről már nem is beszélve, hogy a mérkőzés hevében, emberi normáknak is megfelelő hangnemben, kérdést szegezve a játékvezetőhöz, hogyan jutalmazhat egy tegező szót, sárga lapos figyelmeztetéssel, miközben a hazaiak gyakorta elhangzó szitkozódásait a játékvezető és asszisztenseik irányába, figyelembe sem vették! Íme ez lenne az a kimértség és következetesség, melyet a játékvezetői tanfolyam első napjaiban tanítanak?!

Az elmúlt héten a milotai edző, Rétfalvi Róbert méltánytalanul ,,elhíresült,, mondatát kell, hogy idézzem: ,,Ilyen, kabaréba illő mérkőzésen nem voltam,,…! Ez valóban az volt! Természetesen a múlt heti mérkőzés krónikájához az is hozzátartozik, hogy Rétfalvi úr teljesen más mérkőzést látott (ahogy általában minden Vásárosnaményban szereplő edző és csapat), a többi 200 emberrel egybehangzó véleményével szemben, akik hétről-hétre kilátogatnak a mérkőzéseinkre. Nagy József úr által vizionált,, minden tekintetben jobbak voltunk,, mondata helyett, talán a játékosait kellene megtanítania a sportszerű labdarúgás szabályaira és a fegyelemre…! Ha ez nem sikerül, talán nem kellene erőltetni ezt a ,,szakmát,, uram. Egy normális labdarúgó szakosztályban a vezetőedzőnek talán a legnagyobb szerepe van az általa irányított csapat stílusának és játékintelligenciájának kialakításában! Lehet, hogy egyébként ez létezik Önöknél, de a mai napon ennek nyomát sem láthattuk. Hozzáfűzve ehhez játékosai lealacsonyító és primitív megnyilvánulásait a vendégszurkolók és -játékosok irányába! Tovább követve az Ön nyilatkozatának fonalát (bár ez inkább cérna, mint fonál), hozzá kell tennünk, hogy a ,,naményi gyorsvonat,, egyértelműen kisiklatásra volt ítélve a mai napon. Egy megrongált sínpáron, ellenőrizetlen környezetben egy vonat sem tud az állomásról elindulni, nemhogy száguldani! Úgy végképp nem, hogy a ,,kalauz,, és az ,,állomásfőnök,, azt sem tudta ezen a délutánon, hogy milyen állomáson is van, vagy mi lenne a kötelessége! Persze még szerencse, hogy víziója nem a realitás táptalaján mozog, ugyanis ez már rég tömegkatasztrófához vezetett volna!

A sok negatívum mellett nehéz pozitív kritikát megfogalmazni e mérkőzés után. Gratulálunk a csapatnak, hogy tartalékosan, a környező elemeket figyelembe véve, küzdött és hajtott a Beregért és Vásárosnaményért, egy percig sem feladva a mérkőzést. A találkozó végén a játékvezetői ténykedést bíráló, elégedetlen naményi szurkolóval is sikerült szót váltanom, akik szomorúan nyugtázták ismét azt a tényt, hogy elfogadhatatlan volt a megyéből érkező játékvezetők ténykedése, mérkőzéseket és egész szezonokat leromboló működésükkel pedig mérgezve a fegyelmezett, taktikailag érett, szép labdarúgást bemutató és bajnoki címre áhítozó csapatok életét, mint Vásárosnaményét is! Természetesen elhangzik ilyenkor olyan közhely is, hogy a játékvezetőt a legkönnyebb bántani. A fent említett állításaimat támasztja alá az is, hogy hétről – hétre edzői nyilatkozatok tömkelege kérdőjelezi meg a küldött bírók munkáját. Talán ez is azt bizonyítja, hogy valami nagyon nincs rendben itt a megyében a labdarúgás ésa játékvezetés terén! Nem is említve néhány csapat edzője és játékosainak mentalitását, a pályák minőségéről és környezetéről már nem is szólva!
Soraimat az egy vásárosnaményi törzsszurkoló által, a mérkőzés után elhangzott mondattal zárnám: „A játékvezető úr arra sem volt alkalmas a mai nap, hogy két bárányt eltereljen, nemhogy ezt a mérkőzést levezesse…”!
Szó mi szó…! Talán igaza van kedves sporttárs..!

Tyukod–Vásárosnamény 1–0 (0–0)

Tyukod, 100 néző, v.: Szőnyi.

Tyukod: Iricsek – Kasu J. (Lakatos A.), Feka N., Lakatos Gy., Nyerges O., Feka J. (Sipos M.), Lakatos I., Kertész J., Lakatos S. (Bócsi Gy.), Berki N., Horváth Z. Edző: Nagy József.

Vásárosnamény: Csordás A. – Peregrin R., Mándi L. (Deskó L.), Sebestyén G., Deskó D., Szabó J., Danku J., Bicskó G., Varga T., Tivadar A., Balogh T. (Szabó Zs.). Edző: Tivadar András.

Gól: Kertész J. Ifi: 6–3.

Nagy József: – Köszönöm a fiúknak ezt a csodálatos napot. Minden tekintetben jobbak voltunk ellenfelünknél. Csak kisiklott a naményi gyorsvonat!
Tivadar András: – Gratulálok Tyukodnak, remélem minden ellenfelük ellen úgy fog küzdeni, mint ma ellenünk tette. Köszönjük a bennünket elkísérő lelkes szurkolóink biztatását.

Tyukod–Vásárosnamény

Tyukod–Vásárosnamény (2)

[slideshow_deploy id=’91175′]

A teljes mérkőzés az alábbi linken tekinthető meg:

Kiss Barnabás

Főszerkesztő


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük