Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Betelt a pohár a közszférában: diplomás minimálbért és azonnali 20 százalékos fizetésemelést kérnek


Megtartotta a választások utáni első ülését az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT), de a kormány, a munkavállalók és az önkormányzatok képviselői nem jutottak érdemi eredményre a Népszava szerint, a kabinet szerint „túl nehéz a helyzet”.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A lap szerint találkozón a szakszervezetek emlékeztették a kormány képviselőit, hogy 12 éve nem nőtt a köztisztviselői illetményalap 38 650 forintos összege, az országban pedig több száz település van, ahol saját forrásból nem tudtak ezen emelni az önkormányzati alkalmazottak bérének megállapításakor.

Ezek alapján az OKÉT tagjai egyhangúlag támogatták a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elvárását, hogy a közszférában a kezdő bér legyen azonos a minimálbérrel és vezessék be a diplomás minimálbért. Erre választ nem kaptak, csak arra kaptak ígéretet, hogy a javaslatokat a kormány is látni fogja.

Az MKKSZ kezdeményezésére ezen felül azt kérik a dolgozók képviselői, hogy július 1-től az infláció miatt minden önkormányzati köztisztviselő, szociális, kulturális- és közgyűjteményi területen dolgozó, kormánytisztviselő, pedagógus, egészségügyi dolgozó, védőnő, rendvédelmi és honvédelmi alkalmazott tűzoltó kapjon 20 százalékos keresetnövelést, függetlenül az egyes ágazatok bérköveteléseitől.