Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Beszédes számok: Kiderült, mennyi oltatlan volt azok között, akik koronavírusban hunytak el hazánkban


2021-ben még rengeteg emberéletet követelt Magyarországon a koronavírus. Most kiderült, a tavaly elhunytak közül hányan utasították vissza a vakcináció lehetőségét.

Az elhunytak negyede rendelkezett védőoltással

A tavaly koronavírusban elhunyt magyar páciensek háromnegyede oltatlan volt – derül ki az Átlátszó friss cikkéből, mely több különböző közérdekű adatigénylésből származó információkon alapul. Miként a 24.hu is hangsúlyozza, az Átlátszó írásában egész pontosan úgy fogalmaznak, hogy a 2021-ben Covid-19 fertőzés következtében elhunytak negyede rendelkezett valamilyen védőoltással – egész pontosan: legalább egyszer be volt oltva -, de hozzáteszik: ez az információ önmagában fenntartásokkal kezelendő ugyanis két nagyon fontos tényezőt – és azok összefüggését – az adatbázis alapján nem lehet kimutatni: nem tudjuk, hogy mikor kapták meg az elhunytak az oltásokat, és azt sem, hogy mikor veszítették pontosan az életüket. Ennek a két dátumnak a különbsége ugyanis kimutathatóvá tenné az oltás hatékonyságát, a fertőzés elleni védelem időtartamát. A konkrét dátumok ismerete nélkül csak annyit tudunk következtetésként levonni, hogy a 2021-ben valamikor elhunytak egynegyede valamikor kapott védőoltást is – írja az Átlátszó.

A harmadik oltásra irányuló oltási akció 2021. augusztus 4-én kezdődött el, november végéig 98 százalékuk nyugati vakcinát kért, év végéig pedig összesen 3,18 millió páciens élt az emlékeztető oltás lehetőségével. Ezen öt hónap során mindösszesne 698 fő veszítette életét úgy, hogy háromszor is be volt oltva. Ebből következtethetünk az oltások védelmének tartósságára, de a kor (november 30-ig a harmadik oltottak 43,22 százaléka 60 évnél idősebb volt) és az immunrendszer védekezését csökkentő alapbetegségek is közrejátszhatnak abban, hogy három oltás után is volt, aki elhunyt a fertőzés következtében.

Településenként hasonlóan alakult a megoszlás az egész országhoz képest: jelentősen nagyobb arányban voltak oltatlan áldozatok, az oltottak közül pedig a kétszer oltottak emelkednek jobban ki. Először a megyeszékhelyeket nézzük meg közelebbről: Zalaegerszegen, ahol 2021-ben 177 koronavírus-fertőzéshez köthető haláleset volt, az elhunytak 58,76 százaléka volt oltatlan, ami a legalacsonyabb arány a 19 megyeszékhely közül. A fővárosban 4609 főből 3233-an voltak oltatlanok (70,15 százalék), Tatabányán pedig 177 főből 147 nem kapott oltást (83,05 százalék). A többi megyeszékhelyen az elhunytak száma 100 és 500 közötti volt – teszi hozzá az Átlátszó.

Izraelben mindeközben már a koronavírus-járvány hatodik hullámáról beszélnek, de – annak dacára, hogy a vírus terjedésének nemigen kedvező nyári időszak kellős közepén járunk – az utóbbi időben Magyarországon is emelkedésnek indult a fertőzések száma. A szakemberek egyetértenek abban, hogy hamarosan hazánkban is kezdetét veszi egy újabb járványhullám, ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy ez már jelentősen enyhébb lesz, mint a korábbiak.