Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Beregi Ünnepi Hét, Kiemelt rendezvények, Megyei- és térségi programajánló, Regionális hírek, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Beregi Ünnepi Hét: Gyöngyösi Ivett koncert Vásárosnaményban

Beregi Ünnepi Hét Vásárosnamény

Vásárosnamény – A Beregi Ünnepi Hét keretein belül a vásárosnaményi születésű, több nemzetközi versenyt megnyerő Gyöngyösi Ivett ad koncertet a Művelődési Központban, Vásárosnaményban.

Gyöngyösi Ivett hétéves korában kezdett zongorázni, négy évvel később felvételt nyert a Zeneakadémia Kivételes Tehetségű Gyermekek Képzőjébe, majd 2011-ben a zongora tanszakra, ahol Dráfi Kálmán tanítványa; kamarazenét Devich Jánostól tanul. Fiatal kora ellenére számtalan hazai és nemzetközi zongoraverseny győztese: két alkalommal nyerte el a fődíjat a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen, 2006-ban és 2008-ban. 2010-ben elsöprő fölénnyel első díjas lett a Lions Nemzetközi Zongoraversenyen, valamint elnyerte a Steinway & Sons ‘Young Steinway Artist’ kitüntető címét Hamburgban. 2011 New Talent-je és UNESCO-különdíjasa, negyven ország művészei közül. 2013 júliusban az Egyesült Államokban megrendezett Lancaster Nemzetközi Zongorafesztiválon szerzett első helyezést, majd elnyerte a X. Darmstadti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny összes díját. Junior Prima díjat kapott 2012-ben, 2014-ben kategóriájában megnyerte a Virtuózok című televíziós tehetségkutatót – a műsor folyamán a zsűri és a közönség játékát előszeretettel hasonlította Fischer Annie-éhoz. Tizenöt évesen debütált  nagy sikerrel az Óbudai Danubia Zenekarral a Zeneakadémia Nagytermében, játszott a Wiener Musikvereinban, Laeiszhalle-Musikhalle-ben, Művészetek Palotájában és számos koncertteremben Európában és Amerikában. Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Matan Porat, Gottlieb Wallisch, Choong-Mo Kang, Emile Naumov, Alexander Strukov, Rohmann Imre, Jandó Jenő, Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán, akik mindannyian elismeréssel adóztak különleges tehetsége előtt.

Fotó: Internet

Ivett a vásárosnaményi óvodában látott életében először zongorát, amely iránt azonnal megmagyarázhatatlanul erős vonzódást érzett. Attól kezdve, hogy hét évesen megkapta első hangszerét, minden idejét a billentyűk mellett tölti. Eleinte rengeteget improvizált és komponált saját szórakoztatására. Édesapja elvitte szinte minden koncertre, amire csak el szeretett volna jutni, és előfordult, hogy a koncert után rögtön megpróbálta lejátszani, amit hallott. Legkedvesebb zeneszerzője Chopin, akinek a zenéje gyerekkora óta végigkíséri: 11 évesen, amikor az előkészítő tagozatra felvették, Chopint játszott, egy sor hazai és nemzetközi Chopin-versenyt megnyert, és szólóestjeinek műsorán is mindig szerepelnek a zeneszerző művei. Ivett szívesen zongorázik jótékony céllal, rendszeresen játszik például gyógypedagógus édesanyja pácienseinek.

Vélemény, hozzászólás?