Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Beregi élményekkel teli ízek világa – a világ ízeivel a Bereg szívében, Vásárosnaményban


VI. Bibliaismereti és Gasztronómiai Verseny Vasarosnameny

Vásárosnamény –  Hatodik alkalommal került megrendezésre az országos Bibliaismereti és Gasztronómiai Verseny, melynek ezúttal a Bereg szíve adott otthont. A Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola falain belül megrendezésre kerülő versenyen, az ország számos pontjáról érkező szakács, cukrász, pincér adott számot tudásáról, emellett bibliaismereti vetélkedő is színesítette a versengést.

Az országos iskolák részvételével zajló program, szerves részét képezte az idén 40 éves Vásárosnamény éves programsorozatának, melynek ötödik állomása volt ez idén. A versenyen hat csapat  képviseltette magát: a házigazda Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola mellett, a debreceni Diószegi Sámuel  Szakgimnázium és Szakközépiskola, a szintén debreceni Euro Baptista Két Tanítási nyelvű Gimnázium és Szakközépiskola, a kisújszállási  Nagykun Baptista Oktatási Központ – Illéssy Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola tagintézménye, a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola, és a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti és Üzleti Baptista Középiskola Budapestről.

A nívós megméretés az ünnepélyes megnyitó ceremóniával kezdődött, ahol a megjelent diákokat, felkészítőiket és a díszvendégeket Szászi Dóra köszöntötte.

A résztvevőket ezt követően, a versenynek helyt adó intézmény vezetője, Májer Ibolya köszöntötte. Beszédében kitért a verseny elmúlt öt évére, annak sikerességére és keletkezésének történetére is.

Az igazgatónő múltidéző szavai után Szász Veronika, Tankerületi vezető kívánt sok sikert és eredményes napot a versengő diákok számára.

Az ünnepi gondolatokat követően a 40 éves város polgármestere, Filep Sándor megnyitó beszéde hangzott el.

A köszöntők sorát Szólláth Imre baptista lelkész lélekemelő szavai zártak.

Az ünnepélyes megnyitót követően elsőként a szakács, cukrász és pincér tanulók szakmai totó kitöltésével a diákok, majd elkezdték a terítést, sütést és főzést. A szakácsok háromfogásos ételsort (hideg előétel, leves, főétel), a cukrászok egy alkalmi dísztortát, 20 db csemegét, és az ételsorhoz illő tányérdesszertet készítettek, majd ezeket az ételeket a pincérek a 4 főre megterített asztalnál svájci és különleges angol felszolgálási módban (szeletelés vendégasztalnál) szolgálták fel, bor és pezsgőbontás kíséretében. Bibliaismeretből az előre elkészített feladatot prezentálták a diákok, majd projekt feladatokat oldottak meg. A zsűritagok folyamatosan figyelték a versenyzőket és a versenymunkák elkészítését. A három tagú zsűri,a  színvonalas rendezvényhez méltóan, olyan nívós nevekből tevődött össze, mint Kollonay István világbajnoki bronzérmes mestercukrász, Cziránku Gasztronómiáért Érdemrenddel kitüntetett mesterszakács és Tóthné Medved Zsuzsanna, az MNGSZ Nyíregyháza és Környéke Régiójának elnöke. Az egész napos versengés végén a zsűri összesítette a feladatrészek eredményét, melyek a verseny végső sorrendjét alkotta. Az ünnepélyes eredményhirdetésen a pincérek és a cukrászok négy, a szakácsok öt, míg a bibliaismereti vetélkedőn nyolc csapat közül került díjazásra, annak első három helyezettje. A megmérettetés Májer Ibolya igazgató gondolataival zárult.

Bibliaismeret kategóriában a hétféle feladat közül talán a húsvét témakörében előre elkészített ppt (házi feladat) bemutatása volt a leginkább szubjektíven értékelhető. A verseny első három helyezettje: 1.: Németh Levente István, Szabó Dávid József (Lónyay, Vásárosnamény); 2.: Boros Bence, Sarkady Álmos Gyula (Euro, Debrecen); 3.: Csontos Dóra, Piroska Margaréta (Illéssy, Kisújszállás).

Cukrász kategóriában a tanulópárok a szakmai totó kitöltésén túl egy alkalmi tortát, valamint 6 főre tányérdesszertet készítettek, és süteményekkel is elkápráztatták a zsűrit. A megmérettetés helyezettjei: 1.: Gárdonyi Vivien, Torma Júlia (Széchenyi, Tapolca); 2.: Bakó Dorina, Nagy Orsolya (Illéssy, Kisújszállás); 3.: Molnár Laura Roberta, Rásó Gabriella (Lónyay, Vásárosnamény).

Szakács kategóriában a versenyzők szintén „totóztak”, majd előre meghatározott nyersanyagkosár alapján háromfogásos menüt állítottak össze, amelyet 6 fő részére 4 óra alatt készítettek el. A ­zsűri számos szempont alapján értékelte a kitálalt éte­leket. A kategória helyezettjei: 1.: Deutch Róbert Pál, Gulyás Máté (Diószegi, Debrecen); 2.: Kálmán Lívia, Nejzsmák Ján (Lónyay, Vásárosnamény); 3.: Kovács Dániel Joachim, Tóth Péter (Széchenyi, Tapolca).

Pincér kategóriában a diákoknak egy díszétkezés 5 fogásos menüsorát kellett összeállítaniuk „vadászat” témakörben. Számítógépen elkészítették a menükártyát, majd a zsűrinek prezentáltak. Ezt követően előkészítették az asztalokat a 3 fogásos menü felszolgálásához. Az angol felszolgálási mód lényeges eleme a vendég előtti szervírozás, illetve a bor és a pezsgő felbontása. A pincér kategória legjobbjai: 1.: Palásti Jázmin, Tomasovszki Klaudia (VIK, Budapest); 2.: Dicső Dóra, Lukács J.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük