Közzétette - Kategória - Beregi Múzeum, Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Beregi diáksikerek az Értékes barangolás vetélkedő megyei döntőjében

Beregi diáksikerek az Értékes barangolás vetélkedő megyei döntőjében (5)

Fotók: Csutkai Csaba

Vásárosnamény, Tiszaszalka – 2017. február 8-án rendezték meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által meghirdetett Értékes barangolás vetélkedő megyei döntőjét.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat – a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt HUNG-2016 pályázat keretében – a magyar kultúra értékeinek megismertetése céljából Értékes barangolás címmel országos döntővel végződő vetélkedőt hirdetett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő általános és középiskolák 5-8. évfolyamos, illetőleg a középiskolák 9-13. évfolyamos tanulói részére.

A vetélkedő az elmúlt év decemberében egy levelező fordulóval indult, ahová összesen 69 négy fős csapat regisztrált, s végül 65 csapat töltötte ki az internetes feladatsort.

A levelező forduló kilenc-kilenc (általános iskolai és középiskolai) csapata helyszíni középdöntők keretében mérkőzött meg egymással.

2017. január 24-én Vásárosnaményban, 2017. január 25-én Kisvárdán és 2017. január 26-án Nyíregyházán zajlottak a középdöntők, korosztályonként három-három csapat részvételével, azaz összesen 18 csapat vetélkedett a középdöntők során.

A középdöntők korosztályonkénti első helyezettjei kerültek be a 2017. február 8-i megyei döntőbe.

A döntő résztvevői a következő csapatok voltak:

Általános iskolai kategória:

Jókais barangolók – Jókai Mór Református Általános Iskola Nyíregyháza

Kóbor lovagok – Hétvezér Baptista Általános Iskola, Óvoda és AMI Tiszaszalka

Mandarinok – Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és AMI Kölcsey Ferenc Tagintézmény Vásárosnamény-Vitka

Középiskolai kategória:

Dementorok – Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium

Kandó faló – Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és Dr. Béres József Kollégiuma Záhony

Szatmári pálinkázók – Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium

A zsűri elnöke Dr. Cservenyák László PhD, a Szatmári Múzeum igazgatója, míg tagjai Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöke, valamint Dani Attila tárogatóművész, Pusztadobos község polgármestere volt.

A döntő során valamennyi csapat nagyon szépen teljesített, a középiskolai korosztályban a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Dementorok csapata és a Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és Dr. Béres József Kollégiuma (Záhony) Kandó faló csapata pontegyenlőséggel állt az élen a döntő utolsó fordulóját követően, így közöttük a zsűri elnöke által feltett villámkérdésekre adott válaszok döntötték el végül az első és második hely sorsát.

A döntő végeredménye

általános iskolai kategória

I. helyezett a Kóbor lovagok – Hétvezér Baptista Általános Iskola, Óvoda és AMI Tiszaszalka

II. helyezett a Mandarinok – Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és AMI Kölcsey Ferenc Tagintézmény Vásárosnamény-Vitka

III. helyezett a Jókais barangolók – Jókai Mór Református Általános Iskola Nyíregyháza

középiskolai kategória

I. helyezett a Kandó faló – Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és Dr. Béres József Kollégiuma Záhony

II. helyezett a Dementorok – Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium

III. helyezett a Szatmári pálinkázók – Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium

A csapatok díjazása

Az első helyezett csapatok tagjai 15-15 000 Ft értékű , a második helyezett csapatok tagjai 10-10 000 Ft értékű, a harmadik helyezett csapatok tagjai 5-5 000 Ft értékű, a felkészítő tanárok pedig egységesen 10-10 000 Ft értékű Libri ajándékkártyát kaptak. Ezen túlmenően a Sóstó Zoo jóvoltából minden diák és felkészítő tanár egy darab (2017. december 31-ig felhasználható) ingyenes belépőt kapott az állatparkba.

Valamennyi középdöntős csapat tagja egy-egy Magyarország kvíz nevű társasjáték, felkészítő tanáraik pedig egy-egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészete (2014) című könyv tulajdonosa lett még, a középdöntők során már megkapott, a megyei értéktár logójával ellátott póló, és egy-egy megyei értéket ábrázoló puzzle mellé.

Elismerés és köszönet illeti a versengő csapatok diákjait és felkészítő tanárait és bízunk benne, hogy hagyományt teremthetünk ezzel a vetélkedővel.

[slideshow_deploy id=’119758′]

a Szervezők

Vélemény, hozzászólás?