Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Beregi asztalra beregi ételt! Telt házas Helyi Termelők Napja Vásárosnaményban


Vásárosnamény – Beregi asztalra beregi ételt! szlogennel, újra megszervezte a Helyi Termelők Napját a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákköre és a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület. A vásárosnaményi Városi Piaccsarnokban lebonyolításra kerülő akciónapon újra az egészséges, helyi élelmiszerek népszerűsítéséért kampányoltak a Bereg szívének belvárosában. A Good food good farming – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi akciónap célja, hogy felhívják a figyelmet a tudatos vásárlási szokások kialakításának fontosságára és a járókelőket a helyi, lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származó beregi termékek fogyasztására buzdítsák. Az igazi vásári hangulat felidéző napon, újra számos tartalmas program várta az arra kilátogatókat. A vásár maga hosszú évszázadok óta jelentős szerepet tölt be a Vásárosnamény életében, hiszen több, mint 600 éve nyert Vásárosnamény vásártartási jogot. A kellemes késő őszi időben megrendezett vásárnapon több száz ember gyülekezett, ahol a jelenlevőket Toldi Zoltán főszervező, a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke köszöntötte. Köszöntője után kulturális program vette kezdetét, ahol a II. Rákóczi Ferenc diákjainak, számos produktumból álló, színvonalas műsora alapozta meg a vásár hangulatát.  Elsőként Bónizs Bence szavalata, majd Balázs Diána Amanda két énekes produkciója, valamint a Vásárosnamény II. Rákóczi Ferenc Gimnázium két ifjú tehetségének, a Mile Dóra Edit és Koncz András által előadott fergeteges Szatmári tánc késztette tapsra, a szép számmal megjelent közönséget. Az ünnepi műsor végeztével a rendezvény hivatalos megnyitó ceremóniájára került sor, melyet Filep Sándor a város polgármestere nyitott meg. A megnyitó beszéd után Toldi Zoltán, a rendezvény főszervezője köszönetnyilvánítását hallhatták a jelenlévők, ahol minden a szervezésben résztvevő személynek, támogatónak és segítőnek megköszönte az együttműködést. Ezt követően megkezdődőzhetett a vásár, melynek során helyi és környékbeli termelők és kézművesek kínálták termékeiket, melyeket meg is kóstolhatnak az érdeklődők. A Beregben élő kistermelők, friss, hazai, kímélő gazdálkodással előállított, jó beltartalmú élelmiszereket, zöldség-gyümölcsöket, füstölt sajtokat, joghurtokat, szörpöket, lekvárokat, mézeket, tojásokat, tésztafélékét és különféle gasztronómiai ínyencségeket tálaltak a standjuk asztalára. A vásár így méltán idézte fel a több száz évre visszanyúló beregi hagyományokat. A rendezvényen a hasznos kiadványok mellett számos játékkal, ételkóstolóval, ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó tanácsadással és kérdésekkel várták a szervezők az érdeklődőket. Az igazi  békebeli, családi hangulatot hozó napon, a termelők és a vásárlók hosszasan beszélgettek az élelmiszerek termeléséről, recepteket, befőzési tanácsokat cseréltek közvetlen, személyes kapcsolat alakítva ki egymással, azaz valódi közösségi tér alakult ki a rendezvény folyamán.