Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bejelentették: márciustól a 14 év alattiak és a közalkalmazottak is ingyen utazhatnak – Itt a tervezet!


Bejelentést tett Lázár János: a terv az, hogy a 14 év alattiak március 1-jétől már ingyen utazzanak. De a közalkalmazottak is korlátlanul használhatnák a tömegközlekedést – a kormány már tárgyalhat is róla.

Lázár János a Blikk talk!-ban mondta el, hogy terv az, hogy a 14 év alattiak március 1-jétől már ingyen utazzanak. “És szintén szeretnénk, ha a közalkalmazottak is korlátlanul használhatnák majd a tömegközlekedést a fiatalok és a hátrányos helyzetűek mellett” – jelentette be az építési és közlekedési miniszter.

A javaslatot kedden, azaz ma viszi a kormány elé – mondta az interjúban. Az önkormányzatokkal kell beszélni arról, tudják-e az ingyenességet biztosítani ennek a körnek – tette hozzá.

A 65 év felettiek ingyenes utazásáról azt mondta: rengeteg jegyfajta, kedvezmény, díjtámogatás van forgalomban – körülbelül 4,5 millió ember használja a tömegközlekedést napi, heti rendszerességgel – , s ezt a rendszert szeretnénk egyszerűsíteni vonatra, autóbuszra egyaránt.

Nem szereti a repülést

A miniszter az interjúban a repülésről is beszélt. Arra, hogy lehet, hogy rémálmai vannak a repüléstől, azt mondta:  “Bonyolult! Nem szeretem a repülést, való igaz, de az élet végességét illetően semmiféle félelem nincs bennem. A bezártságot nem szeretem. Egy vasdobozban ül az ember tízezer méter magasan, tíz órán keresztül, nem egy felvidító élmény. Orbán Viktor azt mondja, ez az egész azért van, mert szeretem kontroll alatt tartani az eseményeket, márpedig egy repülőn erre nem vagyok képes” – árulta el a miniszter az interjúban.

Tudatosan drágítanák az autózást?

Lázár János az interjúban elismerte: részben tudatosan drágítják az autózást, hogy inkább a tömegközlekedést válasszák többen – derült ki.

MÁV: a kirúgásoknál “volt egy kis nyomásgyakorlás”

Egy másik kérdésre, hogy az mennyire realizmus ma Magyarországon, hogy 2023. december 10-én örömhírként osztja meg a Facebook-oldalán, hogy átszállás nélkül lehet eljutni Budapestről Bécsbe – ha a 21. században itt tartunk, akkor nagy baj van – Lázár azt mondta: ebben részben van igazság. “De ez a vonal súlyos betegségtől szenvedett, amit gyorsan meg kellett gyógyítani. Három hónap alatt 30 kilométert újítottunk fel, ami a magyar vasútépítés történetében példátlan. Miközben a legfontosabb vonal Budapest és Bécs között személy- és áruforgalom szempontjából rendkívül lerobbant állapotban volt. A kollégáim a MÁV-nál gyorsan el tudták hárítani a veszélyhelyzetet”.

Elismerte, hogy a MÁV-nál, a kirúgásoknál “kellett egy kis nyomást gyakorolni. Kicsit fel kellett őket gyorsítani”.

Márki-Zayról: Nehéz vele boldogulni

Az interjúban kérdezték Márki-Zay Péterről, Hódmezővásárhely polgármesteréről is – akit elmondása szerint tavaly kétszer is megkeresett, “de nem lehet vele boldogulni”, “nagyon nehezen viseli a tavalyi választási vereséget”.  Korábban Lázár János azt nyilatkozta az atv.hu kérdésére: akik külföldről pénzt fogadnak el, “és más idegen érdekeket szolgálnak”, azokkal nem tudunk együttműködni, “semmilyen együttműködés nem lesz”.

A “hivány emberek” alulról kezdik ki a bázist

Kérdezték Simonka Györgyröl is. A kérdés kapcsán “általános érvénnyel” a miniszter azt fogalmazta meg: “a Fidesz egy erős és sikeres politikai közösség, amihez az elmúlt tizenöt évben nagyon sokan csatlakoztak a siker reményében. Olyanok is jöttek, akiknek nem kellett volna. És ők szavazatban mérhető károkat okoznak, sokkal nagyobb problémát jelentenek, mint azt Budapesten, a Fidesz vezetésében gondolják.

Alulról kezdik ki a bázist. Mert mi számít a politikában a nap végén? Az, hogy milyen ember vagy. Ha hitvány emberek kerülnek közénk, azt hiszik majd, hogy mi is hitványak vagyunk“.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük