Közzétette - Kategória - Regionális hírek, Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei, Szatmár hírei

Befejeződött Hodász szennyvízcsatornázásának és -tisztító telepének kiépítése


2015.11.24.Hodász 074.1

LEZÁRULT A HODÁSZ NAGYKÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSÁNAK ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPÉNEK KIÉPÍTÉSE ELNEVEZÉSŰ PROJEKT

A kiemelt környezetvédelmi célt szolgáló, Hodász nagyközség  projekt 2015. november 24-én, ünnepélyes keretek között került lezárásra. A beruházást az üzemeltető TRV Zrt. vezérigazgatója, Hajdú Gábor és Hodász nagyközség polgármestere, Nagy János adta át a felhasználók részére.

A települési szennyvízelvezetési- és tisztító rendszer fejlesztése az EU kötelezettség mellett munkahelyteremtő, infrastruktúra-fejlesztő, a környezetminőség javulását előidéző program. Hodászon a fejlesztés műszaki szükségszerűségét egyrészről jogszabályi kötelezettség teljesítése, másrészről a jellemzően magas talajvízállás, a térség belvízveszélyes volta indokolta.

Hodász Nagyközség Önkormányzata 1 243 040 137 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program, Szennyvízelvezetés- és tisztítás elnevezésű konstrukciójából.

Az Európai Unió a Kohéziós Alap társfinanszírozásával 95%-os inztenzítású támogatást biztosított a projektnek, amelynek köszönhetően kiépült a településen a szennyvízcsatorna hálózat, illetve szennyvíztisztító telep létesítése történt.

A tervezett csatornahálózat elválasztott gravitációs rendszerű, a domborzati viszonyok miatt szükséges közbenső átemelők létesítésével valósult meg. Az 1 320 333 531 forint elszámolható összköltségű projekt keretében megépült egy 320 m3/d kapacitású, kevertrendszerű, egyedi tervezésű szennyvíztisztító telep, 17.211 fm hosszan gravitációs gerincvezeték, 4.598 fm hosszan nyomóvezeték épült ki, 9 db átemelő létesült, és 1.170 db bekötés történt meg.

A projektnek társadalmi célt szolgáló közhasznú eleme is volt, a beruházás megvalósítása alatt összességében 65 fő munkanélküli foglalkoztatására nyílt lehetőség.

A projekt megvalósítása érdekében a kedvezményezett önkormányzatnak az 1 243 040 137 forint uniós forrásból történő vissza nem térítendő támogatás mellett 77 293 394,- Ft-ot  a Belügyminisztérium által kiírt EU Önerő Alap támogatásból sikerült elnyernie. Az uniós és hazai forrásoknak köszönhetően Hodász Nagyközség Önkormányzatának sikerült saját forrás biztosítása nélkül megvalósítania a jelentős beruházást.logó-kép


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük