Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Bajban a határon túli magyar vállalkozások is – A kormány kevesebbel tudja támogatni idén őket


A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint a következő években nem lesz lehetőség a határon túli magyar vállalkozások eddigi mértékű támogatására. Potápi Árpád János a 7. Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozójának megnyitója után nyilatkozott az InfoRádiónak. A rendezvényre csaknem 200 vállalkozó érkezett Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Muravidékről és Kárpátaljáról.

Fotó: MTI

2015 után a kormány azt látta, hogy ha támogatja a határon túli magyar vállalkozásokat, akkor gyakorlatilag magyar családok megélhetését biztosítja a külhoni régiókban. Ennek segítésére jött létre a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozója, amelynek kapcsán idén a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyilatkozott az InfoRádiónak.

“Cukrászatok, pékek, panziótulajdonosok, vendéglátók, mezőgazdasági vállalkozók, informatikusok mind érkeztek a találkozóra. Nyilván a határon túli magyarok számára most még nehezebbek a körülmények, a háború a túlélést is nagyon nehézzé teszi. A humanitárius programokat megpróbáljuk úgy lebonyolítani, hogy abba bevonjuk a helyi vállalkozásokat; amikor az Egy tál étel akciót megindítottuk, ottani magyar vállalkozók bevonásával bonyolítottuk le a programot” – fejtegette Potápi Árpád János.

A rendszer azonban most “próbatétel előtt áll”, nem tudni, hogy a körülményeket a vállalkozások túlélik-e.

“Nehéz helyzet állt elő nemcsak az energiaárak miatt, hanem a külpiacok nehezebb elérése miatt is, de nekünk az egységes kárpát-medencei gazdasági térséget kell erősítenünk.”

Potápi Árpád János elmondta: az elmúlt időszakban több tízezres nagyságrendben tudtak vállalkozásokat támogatni, ilyen nagyságrendben azonban a következőkben nem beszélhetünk majd támogatásról. Arról igen, hogy az elért szintet próbáljuk megtartani, az egymás közötti üzleti lehetőségeket próbáljuk biztosítani – jelezte.

A politikus a rendezvényen arró is beszélt, hogy a 750 vállalkozóból álló közösség mintegy 12-15 ezer embert foglalkoztat, akik körében 72 százalékos a magyar munkavállalók foglalkoztatási aránya. A kapcsolatrendszerben aktív vállalkozásoknak átlagosan 2,4 millió euró árbevétele volt 2021-ben. A vállalkozásoknak összesen 43 országban vannak üzleti kapcsolataik, magyarországi cégekkel a vállalkozók kétharmada ápol valamilyen üzleti kapcsolatot.