Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Az üzemanyag-turizmus mellett, már az olcsóbb magyar étolajjal a seftelnek a szlovákok


A benzin után most a magyar étolajra kaptak rá a szlovák vásárlók. Spórolni akarnak, a nyerészkedők pedig literenként több mint egyeurós hasznot vágnak zsebre. A határon túli ügyeskedőknek nem kerülte el a figyelmét, hogy Magyarországon az üzemanyagokhoz hasonlóan bizonyos élelmiszertípusok esetében is árkorlátot vezetett be a kormány, és a hazai lakosságnak szóló kedvezményeket október 1-jéig fenntartja.

Címlapkép: Getty Images

Orbán Viktor miniszterelnök még januárban jelentette be hivatalos Facebook-oldalán közzétett videójában, hogy hat élelmiszer árát (a kristálycukorét, a búzafinomlisztét, a napraforgó-étolajét, a sertéscombét, a csirkemellét és a 2,8 százalékos tehéntejét) hatóságilag vissza kell állítani a tavaly ősszel aktuális szintre. A bejelentés után a készlethiány elkerülése érdekében több üzletlánc mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre. Csakhogy ez a korlátozás a mindennapokban könnyen kicselezhető, így Szlovákiában – ahol hónapok óta folyamatosan emelkedik az étolaj ára – felfigyeltek erre a lehetőségre, írja a ma7.sk nyomán az index.

A SZLOVÁK BOLTOKBAN UGYANIS MÁR A LEGOLCSÓBB ÉTOLAJOKAT IS HÁROMEURÓS (MINTEGY 1200 FORINTOS) LITERENKÉNTI ÁRON LEHET BESZEREZNI.

A szlovák–magyar határon élő szlovákiai polgárok közül sokan ezért Magyarországon féláron vásárolják meg a terméket, méghozzá jelentős mennyiségben, ugyanis az egy vásárlásra vonatkozó mennyiségi korlátozás nem minden boltban érvényes.

Ez nem az árpolitikáról szól, ez csak bohóckodás. Bolondot csinálnak az emberekből. Először azt mondják, hogy messze mi vagyunk a legolcsóbbak, aztán meg korlátozzák a maximálisan megvásárolható mennyiséget. Az olajainkat pedig már három euróért árulják külföldön

– mondta egy helyi idős hölgy.

A limit ellenére a spekulánsok ráadásul többször is megfordulnak az üzletben, és üres polcokat hagynak maguk után.

AZT, HOGY KERESKEDNEK AZ OLCSÓ MAGYAR OLAJJAL, AZ INTERNETEN MEGJELENŐ HIRDETÉSEK IS JELZIK:

az ügyeskedők a határ túloldalán literenként – a vásárolt mennyiségtől függően – két és 2,40 euró között árulják a napraforgó-étolajat, és igény esetén egész kartonnyit tudnak biztosítani. Mindez a számok nyelvén azt jelenti, hogy egy étolajspekuláns a sefteléssel több mint egy eurót kereshet flakononként.