Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Az oroszok szerint az amerikaiak azért szállítanak fegyvert, hogy elnyújtsák az ukrajnai konfliktust


Az orosz diplomáciai képviselet azt is megjegyezte, hogy Washington ily módon kívánja kompenzálni a nemzeti zászlóaljak és az ukrán fegyveres erők megsokszorozódó veszteségeit.

Az Egyesült Államok folyamatosan újabb fegyverekkel, köztük nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekkel (HIMARS) látja el Ukrajnát, mert mindenáron el akarja húzni a konfliktust – áll az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség közleményében.

A nyilatkozatot Joe Biden amerikai elnök azon döntése nyomán tették, hogy újabb, mintegy 400 millió dollár értékű katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának – írja a TASZSZ.

„E döntés hátterében Washington heves vágya áll, hogy mindenáron elhúzza a konfliktust, és fegyverkészleteivel kompenzálja a nacionalista zászlóaljak és az ukrán csapatok körében egyre növekvő többszörös veszteségeket” – áll az orosz nagykövetség közleményében.

Az amerikai védelmi minisztérium (DoD) korábban pontosította, hogy az Ukrajnának szánt, most bejelentett katonai segélycsomag négy további nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) nagy pontosságú tüzérségi lövedéket és „egyéb felszerelést” tartalmaz.

„Ebben a legújabb felszerelés- és ellátmánycsomagban szerepel valami, amit az Egyesült Államok korábban nem küldött Ukrajnának: 1000 155 mm-es tüzérségi lövedék, amelyek nagyobb pontosságúak” – áll a DoD közleményében.

Az amerikai védelmi tárca a Pentagon egy meg nem nevezett magas rangú védelmi tisztviselőjét idézte: „Ez egy új típusú] tüzérségi lőszer. Nagyobb pontossággal rendelkezik. Ukrajnának konkrét célpontok leszedésére ad lehetőséget. Lőszert takarítanak meg”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április 30-án a Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy a NATO-országok mindent megtesznek annak érdekében, hogy politikai megállapodásokkal próbálják megakadályozni Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének befejezését.

Lavrov hangsúlyozta, hogy „az invázió elleni harc” ürügyén szüntelenül különböző fegyvereket küldenek Ukrajnába, de a valóságban az USA és az EU „az utolsó ukránig” harcolni kíván Oroszország ellen, miközben teljesen közömbösek maradnak Ukrajna mint a nemzetközi kapcsolatok szereplőjének sorsa iránt.

/liner.hu/