fbpx
Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Az egész országban megállíthatatlanul terjed az amerikai gyilkos gyomnövény


A méze különleges, a növény viszont maga a veszedelem. A selyemkóró, közönséges selyemkóró vagy vaddohány (Asclepias syriaca) igen szép virágzatú növény, amelyet kedvelnek a méhek.

Selyemkóró, közönséges selyemkóró vagy vaddohány (Asclepias syriaca) – Fotó: Pxfuel

Ugyanakkor rendkívül agresszívan terjedő idegenhonos inváziós gyomnövény is, amelyet rettentő nehéz kiirtani. Ráadásul a növény minden része mérgező. Jelenléte természetvédelmi és gazdálkodói szempontból is kártékony.

Igaz, hogy ragacsos virágzatával a méhészeknek is sok problémát okoz, de a selyemfűméz, azaz a selyemkóróméz különlegességnek számít és megkapta a Nemzeti érték címet is.

Selyemkóró: mérgező amerikai növény leuralja a magyar tájat

selyemkóró őshazája Észak-Amerika és a 19. század végén hurcolták be Európába és Magyarországra is. Hazai telterjedését segítette, hogy korábban sokoldalú hasznosíthatóságot reméltek tőle többek között a selyem- és papírgyártásban, de a reményeket nem váltotta be.

A homokos talaja kifejezetten kedvező számára, de mára országosan elterjedt, ugyanúgy felüti fejét kiskertekben, szántókon, mezőkön és szorít ki minden más növényt maga körül. Talajban nem válogatós és a szárazságot is jól tűri. Gyorsan nagy kiterjedésű sarjtelepeket hoz létre.

A selyemkóró jellemzői

A selyemkóró júniustól augusztusig virágzik, illata kellemes. Apró, fehér vagy rózsaszín virágai gömb alakú ernyővirágzatban jelennek meg a hosszú (akár 1 métert is elérő) szárakon. Annyira mutatós a növény élénkzöld, nagy, kerek leveleivel és csinos virágával, hogy szinte kínálja magát dísznövényként, ám bevinni a kertbe végzetes hiba: elnyom mindent és utána évekig tart megszabadulni tőle.

A selyemkóró rizómái mélyen a talajba hatolnak (akár 2-3 méterre), ahonnan késő tavasszal újra és újra előbukkannak a hajtásai. A kaszálás meg se kottyan neki, a rizómák eltávolítása pedig olyan földmunkával jár, mint egy építkezés.

Hogyan irtható ki a selyemkóró?

Megyeri Szabolcs tanulmányokra és tapasztalatokra hivatkozva azt javasolja, hogy glifozát alapú szerekkel irtsuk a selyemkórót a bimbózástól a virágzásig tartó időszakban (június végén, július elején), mert ebben az időszakban a növény a tartalékait a virágzásra, a hajtásnövekedésre fordítja, így a gyökerek ekkor gyengébbek. Mivel igen szívós növény, a műveletet valószínűleg több évig kell ismételni, hogy egy nagyobb telepet kiirtsunk.

Én évek óta harcolok a kertünkben a selyemkóróval és 3 év alatt eljutottam addig, hogy már nem tömegével hajt ki, hanem csupán néhány bukkan elő. A friss 30-50 cm-es hajtásokat szoktam kihúzni, hogy ezzel is akadályozzam a növény fejlődését. A művelethez kesztyű szükséges, ugyanis a selyemkóró fehér színű, mérgező tejnedvet tartalmaz, amely bőrre kerülve allergiás reakciókat válthat ki, ezenfelül hasmenést, nehézlégzést, görcsöket, illetve egyensúlyzavart okozhat.

Elvirágzás és szárszáradás után a selyemkóró már kevésbé vonzó látvány. A szétnyíló tokból bóbitás (repítőkészülékes) magvakat a szél nagy területre eljuttatja és a magokból rövid idő alatt újabb és újabb, hatalmas telepek születnek.


Don`t copy text!
%d bloggers like this: