Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Átalányt fizetők figyelem! Tíz- vagy akár százezreket is bukhatnak, ha nem diktálnak egy héten belül


Van lehetőség a vasárnapi óraállás rendkívüli bediktálására az MVM-nél – szúrta ki a Portfolio. Ennek köszönhetően tiszta lappal indíthatják a fogyasztók az augusztus 1-jétől kezdődő új rezsiszámítási időszakot. Ha a fogyasztó nem diktálja be a vasárnapi óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy akár tíz-, vagy százezrekkel magasabb számlát küldjön ki szeptembertől, amikor jön az éves összesítés.

Az átalányfizetőknek különösen fontos lehet a július 31-ei óraállás bediktálása, főleg akkor, ha az éves leolvasás időpontja távol esik augusztustól. Egy évi 2400 köbméter gázt fogyasztó háztartásban például könnyen 2600 köbméterre is emelkedhetett az eddigi fogyasztás – érdemes tehát közölni a szolgáltatóval, hogy ezt a mennyiséget még a rezsicsökkentés érvényes időszakában fogyasztották el.

Az MVM diktálás híján a fogyasztási jelleggörbe alapján becsüli meg a fogyasztást, oldalukon részletesen elmagyarázzák, hogyan működik. „A fogyasztási jelleggörbe azt mutatja, hogy a felhasználó az adott év során milyen napi, havi eloszlásban használja fel a gázt” – írják. A becslés azonban pontatlan lehet: a Portfolio számításai szerint akár 220 köbméterrel is elcsúszhat, ami 142 ezer forint többletkiadást jelent egy családnak az éves összesítésnél.

A mérőállást augusztus 5-éig lehet bediktálni az MVM-nek, diktálási időszaktól függetlenül.