Súlyos fagykárok miatt idén nem lesz elegendő hazai gyümölcs, több gyümölcsfajta esetében teljesen kiszorulhat a magyar termés a boltokból – figyelmeztet Raskó György agrárközgazdász. A cseresznye, őszibarack és kajszi szinte teljesen elfagyott, az alma sem úszta meg, a fogyasztók pedig 15–20 százalékos áremelkedésre számíthatnak.
Drámai mértékű terméskiesést hozott a tavaszi fagy a hazai gyümölcstermesztőknek – derül ki Raskó György agrárközgazdász friss elemzéséből, amelyet
A legnagyobb vesztes a cseresznye lehet: az országos termés mindössze néhány ezer tonnára csökkenhet, mivel a fagyok az ültetvények 80–90 százalékát elpusztították.
„Olyan kevés fog teremni, hogy a friss étkezési cseresznye egésze külföldről fog érkezni, és biztosan drágábban, mint tavaly”
– írja Raskó, aki saját tapasztalatát is megosztotta: 7 hektáros ültetvényükön idén alig 100 kilogrammnyi termés várható.
A helyzet az őszibarack esetében sem rózsás: a prognosztizált 5–8 ezer tonna a szokásos mennyiség ötödének felel meg. A kajszibarack-ültetvények 60 százaléka teljesen elfagyott, további 20 százalékban pedig 80–90 százalékos kárt szenvedtek el a fák. Ebből a gyümölcsből is csak néhány ezer tonna hazai termésre lehet számítani.
Valamelyest kedvezőbb a helyzet a meggynél, itt a fagykár „csupán” 25–30 százalékos, így a terméshozam közelítheti az elmúlt évek átlagát. Az alma azonban ismét komoly veszteségeket szenvedett, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: az ültetvények harmada teljesen elfagyott, míg a területek fele 80–90 százalékos kárt szenvedett.
Raskó szerint a problémák egyik gyökere, hogy a hazai termelők egyre több olyan külföldi fajtát telepítenek, amelyeket nem a Kárpát-medence változó éghajlati viszonyaira nemesítettek.
„Sokan úgy vélik, hogy a Kárpát medence éghajlata annyira negatívan változott a gyümölcsösökre, hogy a mai fajtákkal nem lehet pozitív eredménnyel gazdálkodni”
– figyelmeztet.
A szakember úgy látja: a gyümölcsfélék termőterülete évről évre csökken, és egyes fajok esetében a termelés már olyan alacsony szintre süllyedt, hogy Magyarország rendszeresen importra szorul. Ez pedig a pénztárcákat sem kíméli: a friss gyümölcsök ára akár 15–20 százalékkal is emelkedhet, míg a befőzni valók esetében is kétszámjegyű drágulásra kell készülni, akár a boltokban, akár a piacokon.
a HVG szemlézett. A szakember szerint az idei év különösen súlyos lesz: több gyümölcsfajta esetében a hazai piac teljesen importra szorulhat.