Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Áprilisban örökre elbúcsúzhatunk a sárga csekkektől


Fontos dátumra figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank: április elsejétől minden banknak kötelező lesz elfogadni az úgynevezett fizetési kérelmeket.

Fotó: Metropol/Für Henrik

Április elsejétől bármelyik bank ügyfele kaphat úgynevezett fizetési kérelmet, amit a sárga csekkek nagy ellenségének tartanak. Ennek segítségével egy gombnyomással befizethető lesz a közműszolgáltatótól, állami szervtől, vagy hatóságtól kapott számla. Így nem kell se postára járnunk, számla- vagy kártyaadatokat beírnunk, vagy éppen a csoportos beszedés automatikus pénzleemelésétől tartanunk.A fizetési kérelem intézménye már az Azonnali Fizetési Rendszer 2020-as elindulása óta létezik. A módszer egy olyan azonnali átutalást jelent, amelyet a kérelmet fogadó fél tud jóváhagyni, vagy elutasítani. Április 1-je azért fontos dátum, mert ettől a naptól kezdve a bankoknak kötelező lesz legalább fogadó félként megjelenni a piacon. Ez könnyen a sárga csekkek eltűnését eredményezheti, méghozzá nagyon rövid időn belül, mert a közműszolgáltatók és hatóságok a papíralapú csekk helyett már digitális fizetési kérelmet küldhetnek a bankszámlával rendelkező ügyfeleiknek.

A fizetési kérelemnek több előnye is van a napjainkban népszerű csoportos beszedéssel szemben is. Az ügyfél ugyanis eldöntheti, mikor fizeti be a kérelmet, illetve azt is, hogy egyáltalán befizeti-e, vagyis kontroll alatt tarthatja a számláját.

A fizetési kérelem további előnye, hogy a Magyar Nemzeti Bank szabályozása szerint a bankok a magánszemélyeknek küldött fizetési kérelmekre válaszul küldött tranzakciókért nem számíthatnak fel díjat, míg eddig, ha valaki a bankszámlájáról interneten keresztül fizette be a közüzemi számláit, vagy a törlesztőrészletét, azért bizony tranzakciós díjat kellett fizetnie.

Április elsejétől a bankok ezt fizetési kérelem esetében már nem tehetik majd meg, vagyis az eddigi talán legnagyobb akadály hárul el a megoldás elterjedése elől.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük