Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Androidos? Azonnal frissítse a telefonját, különben észrevétlenül lophatják el az adatait


Óriási biztonsági rést találtak, aminek kihasználásához még csak felhasználói beavatkozásra sem volt szükség.

A 24.hu vette észre a Bleeping Computer nyomán, hogy a Google fontos frissítéseket adott ki az androidos mobilokhoz. Az új frissítés nem kevesebb, mint 85 sebezhetőséget javít, amelyek között egy kritikus is van.

A jelentésből nem derül ki, hogy a hibát kihasználták-e a hackerek, de az biztos, hogy alkalmas lett volna rá. A hiba a CVE-2023-40088 kódnevet kapta. Abból is látszik, hogy nagy gondot jelentett a biztonsági rés, hogy annak a kihasználásához még csak felhasználói interakcióra sem volt szükség. Ez azt jelenti, hogy a hackerek teljesen észrevétlenül módosíthatták a készülékeken futó rendszereket.

A lap megjegyzi, hogy „ezen kívül 84 biztonsági sebezhetőséget foltoztak be, amelyek közül három (CVE-2023-40077, CVE-2023-40076 és CVE-2023-45866) kritikus súlyosságú jogosultságnövelő és információfeltárással kapcsolatos hiba volt az Android Framework és System komponensekben”. A Google bejelentésével két javítócsomag is érkezett: az egyiket december 1-én, a másikat december 5-én adták ki.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük