Közzétette - Kategória - Nyíregyháza, Nyírség hírei, Regionális hírek, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye krónikája

Aktívan a tudásért! Visszatérés a munka világába


Aktívan a tudásért! Visszatérés a munka világába

Több mint 1300-an vehették át az Aktívan a tudásért program sikeres elvégzését igazoló tanúsítványukat a Türr István Képző és Kutató Intézet Nyíregyházi Igazgatóságán. A projekt a munkaerőpiacról a tudáshiány miatt teljesen kiszoruló társadalmi csoportokat célozta meg.

Az „Aktívan a tudásért” program célja az volt, hogy olyan hátrányos helyzetű felnőtteket vonjanak kompetenciafejlesztő képzésbe, akik több éve vagy évtizede nem ültek iskolapadban.

A fejlesztés során igyekeztek azokat az alapvető írási, olvasási készségeket, matematikai ismereteket feleleveníteni, amelyek segítik az egyének hétköznapi életben való boldogulását. Olyanokat mint például a csekk kitöltés, levélírás, valamint hivatalos levelek értelmezése. Projektelem volt továbbá az életviteli ismeretek és a mentálhigiéné megismerése is, valamint az érintettek szakmai képzésekbe való bevonása ezzel is elősegítve számukra, hogy minél közelebb kerüljenek a munka világához.

A projekt fő elemét alkotó 400 órás kulcskompetenciákat fejlesztő képzéseket valamennyi esetben az adott településen a helyi önkormányzat segítségével, helyi szakemberek bevonásával igyekeztek megszervezni.

A résztvevők a program végeztével ösztönzést kaptak félbehagyott tanulmányaik befejezésére, új szakma elsajátítására, valamint a munka világába való visszatéréshez. A képzés befejezése után 630-an helyezkedtek el. 50 százalékuk újabb képzési programba, másik felük pedig foglalkoztatási projektbe vesz majd részt. A 2013 óta zajló 3,7 milliárdos összköltségű felzárkóztatási program keretében a TKKI kilenc igazgatósága 16 ezer fő bevonásával végzett kompetencia-felmérést országszerte. Közülük 7200-an vehették át a 400 órás képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványukat.

Piszár Tünde


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük