adorjan-bela-jobbik-vasarosnameny

Adorján Béla; a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke és dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő közös sajtótájékoztatójukon ismertették a megyét érintően a növekvő elszegényedés veszélyeit, s a Jobbik e téren tett erőfeszítéseit.

Adorján Béla kutatói adatok szemléltetése mellett számolt be:

„Pontos, ugyanakkor döbbenetesen elkeserítő képet alkotnak azok az adatok, melyek Magyarország és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdasági helyzetéről szólnak. Megyénk hosszú évek óta, s tavaly sem tudott kitörni a sereghajtó szerepéből. A most szemléltetett adatok az 1 főre jutó vásárlóerő összehasonlítását mutatják be, mely szintén lesújtó képet fest az országról, különösképp megyénkről. Míg az átlaghoz képest Budapesten az 1 főre jutó vásárlóerő adatai között is a legkevesebbnek számít a 133,3%, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 75,2%-on áll, ami egyedülállóan borzasztó szám! Másodikként követi a leszakadó listát Borsod megye, de a 86,6%-os vásárlóerejével így is messze elhagyja Szabolcs megyét! Hozzá kell tenni: a „vezető” Budapest vásárlóereje ugyanakkor az európai kimutatás szerint csupán a balti államok átlagának felel meg, s pl. Szlovákiától már messze elmarad!

Vásárlóerő-térkép M.O.

Ez önmagában is elfogadhatatlan és felháborító, de külön is felháborító a kormányzati kommunikáció, miszerint „Magyarország jobban teljesít!” Nos, legfeljebb a hazugságban, s az arroganciában teljesítenek jobban – a kormánypárt tagjai! Ugyanis – többek közt – a diktatórikus kormánypropaganda-gépezetet sejtjük a mögött, hogy a KSH Kutatóintézet e témákra irányuló, saját kutatói munkájából eredő friss adatok is csak 2013-as dátumúak, minden más kimutatás európai, nemzetközi kutatásokból világít rá a valóságra!

Ami pedig a kormányzó, Fidesz-KDNP-s, Szabolcs megyéből megválasztott országgyűlési képviselőket illeti: Nem volna szabad, hogy elkerülje a figyelmüket: a 175 járás 5 legszegényebbjéből 4 Szabolcs-Szatmár-Beregből került ki!

A 171. helyen a Kemecsei járás áll 65,9%-al, ezt követi a Csengeri járás 64,9%-al, majd a Fehérgyarmati járás 64,8%-al. A 174. helyen a Cigándi járás áll 63,8%-al (Borsodhoz tartozik, s Szabolccsal határos), végezetül a legrosszabb szinten pedig Baktalórántháza áll a döbbenetes, 62,2%-os vásárlóerővel! Forintra átszámolva: több, mint 100 ezer Ft-tal kevesebb egy szabolcsi magyar ember vásárlóereje, mint egy budapestié!

pénz depriváció Magyarország

Személyesen teszem fel és szegezem a kérdést Seszták Miklóshoz, aki a Kemecsei járásból került megválasztásra, Tilki Attilához, aki Fehérgyarmatról, s Kovács Sándorhoz, aki pedig a Baktalórántházi- és Csengeri járásból, miszerint: Mégis mi alapján gondolják a Szabolcs megyéből származó kormánypárti képviselők, hogy jól végeznék a munkájukat?!

Még egy kimutatást is figyelmükbe ajánlok a pénzbeli depriváció témájában: a 9,6%-os uniós átlaghoz képest a Visegrádi Négyek közül Magyarország 26,8%-al vezető az elszegényedéssel fenyegetett országok között, második helyen pedig Lengyelország áll a maga 11,9%-ával. E szám értelmében tehát Magyarországon több, mint duplája az elszegényedés veszélye, mint a második legrosszabb (!) eredményű Lengyelországban! Ez döbbenetes!

vásárlóerő európai országok    Visegrádi Négyek. pénz depriváció

Szociálisan pedig a másik legsúlyosabb kérdés az elszegényedés vonatkozásában a gyermekek veszélyeztetettsége. A mellékelt ábrán látható, hogy a Fidesz-kormány hatalomátvétele óta 2010-hez képest több, mint 15%-al nőtt a 7 éves kor alatti gyermekek elszegényedése!

7 év alattiak pénz deprivációja

Mi, jobbikosok azonban a kormánnyal ellentétben nem nézzük magunk körül érdektelenül az út szélén tengődőket! Ezért, mint politikusok, mint emberek teszünk, melyről a továbbiakban dr. Gyüre Csaba számol be.”

Dr. Gyüre Csaba; a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta:

„Azon túl, hogy a Jobbik képviselőiként ellenzékben folyamatosan felhívjuk a figyelmet az egyre fenyegető szegénység problémájára, teszünk is! Mi vagyunk az egyetlen olyan párt, mely valamennyi országgyűlési- európai parlamenti- s egyéb megválasztott tisztségű képviselői folyamatosan; hónapról-hónapra jótékonykodnak!  Ugyanis a fizetésünk 10%-át minden hónapban jótékonyságra fordítjuk!

E célból hoztuk létre a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványt. Az országgyűlési képviselőink éves átlagban 600-720 ezer Ft közötti összeget fizetnek be ebbe a jótékony alapba, ami a teljes frakciót számolva több, mint 16 millió forintnyi jótékony felajánlás egyetlen évben! S hogy ezt mire költjük? Fontosnak tartjuk, hogy krízishelyzetben lévőknek segítséget nyújtsunk. Így többek között temetési gyorssegélyt, vagy egyéb szociális hozzájárulásokat fedezünk belőle, valamint a szegény gyermekek üdültetéséhez is ebből járulunk hozzá, vagy a karácsonyi segítségnyújtás keretében 176 rászoruló családnak segítettünk az ünnepekkor. Ezeken túl fontosnak tartjuk a Kárpátalján élő nehézsorsú magyarság megsegítését is. Köztudott, hogy az ottani bérek 15-20 ezer Ft-tal egyenértékűek, mely az élelemre is nehezen elég. Jómagam saját gyűjtésből már 8 alkalommal vittem adományokat e területre. Gyermekeknek elsősorban a nagy hiányt jelentő magyar nyelvű könyvek, játékok, tartós élelmiszer, illetve új ruházati termékek kerültek kézbesítésre.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom fontosnak tartja tehát, hogy ne csak szavak, és statisztikák szintjén legyen kezelt a szegénykérdés! Mi teszünk is a cél érdekében, minden egyes tisztségviselőnk által!”

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/BeregiHirek/videos/1225999304155793/” width=”650″ height=”365″ onlyvideo=”1″]

Vélemény, hozzászólás?