Közzétette - Kategória - Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

A világ legmodernebb radarjai védik majd Magyarország légterét Nyírteleken


Címlapkép: ELTA EL/M-2084 MMR antenna Izraelben. Fotó: United States Missile Defense Agency / Wikimedia Commons

A decemberben bejelentett radarbeszerzés további részleteiről tájékoztatott a nyírségi helyszínbejáráson lévő Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos.

A Rheinmetall Canada vezetőivel és mérnökeivel a HM Arzenál nyírtelki üzemegységét és több nyíregyházi helyszínt keresünk ma fel, ahol a tervezett részelemgyártás és készre szerelés a tervek szerint hamarosan megvalósul. Azonban nemcsak a rendkívüli biztonsági rendszer miatt fontos a helyszín, hanem a helyi szakembergárda miatt is Nyírtelken kezdtük a látogatást, hiszen az Arzenál a magyar radar- és rakétafejlesztés központja.  A Vaskupola radarrendszer lelkét jelentő, izraeli fejlesztésű ELM–2084 radarokból összesen tizenegy darabot rendszeresítünk, amelyeket részben helyben is fogunk gyártani és szerelni, így Magyarország lesz a második NATO-tagállam Kanada után, ahol a világ jelenlegi legmodernebb radarjait gyártják, nyilván a fejlesztőn, Izraelen kívül. Jelenleg négy NATO-ország rendszeresítette a típust, Kanada, Csehország és Magyarország mellett nemrégiben megnyerte a szlovák radartendert is. A nálunk rendszeresített változatok egyébként a teljes képességcsomaggal rendelkezni fognak, így elmondhatjuk, hogy a világ egyik legmodernebb rendszere, a Vaskupola radarjai hamarosan Magyarországot is védik.

A 11 radar valójában 5+6. Az első öt nagy hatótávolságú légtérellenőrző, amely az ország légterének forgalmát figyeli és ellenőrzi, a második csoportba pedig mobil közepes hatótávolságú radarok, valamint tüzérségi radarok tartoznak, amelyek képesek drónok, tüzérségi, aknavető gránátok érzékelésére, és kiindulási pontjuk meghatározására is.

A megvásárolt eszközök teljes AESA-, azaz fázisvezérelt antennaráccsal ellátott radarok, ami azt jelenti, hogy a korábbi változatokkal szemben képesek hely- és oldalszögben is AESA-technológiával követni a célpontokat. Ezenkívül rendelkeznek úgynevezett C-RAM és C-UAV képességekkel is, így gyakorlatilag minden repülő fegyvert képesek érzékelni, még az alacsonyan repülő drónokat is.

A már bejelentett NASAMS rendszer rendelkezik saját tűzvezető rendszerrel és rakétákkal, így nem volt szükség a Vaskupola Battle Management Centerére vagy elfogórakétáira. A radarok integrálására is sor kerül a hazai légtérellenőrzési, illetve a norvég–amerikai légvédelmi rendszerrel.