Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

,,A Tisza-partot rendben fogjuk tartani!” – Száz milliós fejlesztések és fakivágások Gergelyiugornyán


Az elmúlt évtizedek során számos infrastrukturális fejlesztés vette kezdetét városszerte, így a város egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjában, a gergelyiugornyai Tisza-parton is. Az üdülőövezet fejlesztése, biztonságosabba tétele folyamatos ütemeben zajlik, melyről a város polgáresterét, Filep Sándort kérdeztük.

Nagyon sokan feltették azt a kérdést, hogy mi a a helyzet Vásárosnaményban. Bizony el kell, hogy mondjam, hogy igen kemény munka zajlott a háttérben. Többször szóltam már a gergelyiugornyai Tisza-partról.

Látom a Facebookos bejegyzéseket, de ezekkel nem lehet mit kezdeni, amikor valakinek az értő olvasásával vannak alapvető gondok, azt én nem tudom befolyásolni. Ha valaki nem érti meg, hogy egy 16-os projekt szól 1,3 milliárd forintról, azt én már nem próbálom meggyőzni arról, hogy abból csak 161 millió forint, a Vásárosnaményt érintő forrás és ez a projekt nem Vásárosnamény Város Önkormányzatának hibájából áll. Voltak itt olyan települések, amelyek idő közben visszaléptek, kiléptek és ez által újra kellett a közbeszerzéseket lefolytatni. Ugyanakkor azt is látniuk kell és látják és hiszem, hogy a jólelkű emberek, akik nyitott szemmel járnak,  hibák mellett(amelyeket örömmel veszünk, hogy ha jelzik) észreveszik azt is, hogy igen is Gergelyiugornya, a Tisza-partunk fejlődik!

– mondta a polgármester.

Azon vagyunk, hogy az oda dedikált öt forrásból (mintegy háromszáz millió forint) idén beépítésre kerülhessen. Nyilván látják azt, hogy a Lucheto teljesen megújul, a Bereg Szíve Üdülőközpont tejesen megújul, várunk az Aranyhomok felújítására, fejlesztésére. De egy biztos, a Tisza-partot rendben fogjuk tartani, úgy ahogy azt tettük a tavalyi és a tavaly előtti esztendőben, ahogy tettük ezt már hosszú-hosszú évtizedek óta. Had hívjam fel a figyelmet arra, hogy nagyon sok ingatlan-tulajdonos azonban nem ezt teszi. Amikor egy-egy ingatlan összedől, amikor megrongálódik, amikor nem figyel rá a gazdája, azt is az önkormányzatunkon kérik számon. Megjegyzem nem tudunk semmit sem tenni, amit pedig megteszünk az a következő:

Ha és amennyiben látjuk, hogy adott ingatlan sérült, adott ingatlannak a gazdája nem foglalkozik és nem illik a Tisza-parti képbe, ezt jelezzük az építésügyi hatóság felé, de ez most már nem Vásárosnaményban van, hanem Kisvárdán és ők járnak el.

Mindenkinek felhívom a figyelmét a tisza-parti fákra. Óriási veszélyt rejtenek ezek a fák. Felmérettük, mintegy 80-100 millió forintra lenne szükségünk ahhoz, hogy ezeket a fákat ki tudjuk vágni és balesetmentessé tudjuk tenni a Tisza-partot. Jelenleg a költségvetésünkben, mintegy 8-10 millió forint áll rendelkezésünkre abból, amit tudunk idén megteszünk, de ez az esztendő nem arról fog szólni, hogy nyaraljunk és pihenjünk. Hanem védekezzünk tovább és figyeljünk egymásra

– zárta gondolatait Filep Sándor polgármester.

A Tisza-parton történő biztonsági fakivágásról, az állapotfelmérést végző szakembert, Kiss András erdészeti szaktanácsadót kérdeztük, aki elmondta, hogy

az állapotfelmérés során az emberi életre, valamint a vagyon- és épületvédelemre veszélyes fák kerültek kijelölésre. A felmérés során, közel 80 köbméternyi fa eltávolítására lesz szükség. Melyeket alpinisták segítségével kell majd elvégezni. Próbáljuk megmenteni azon fákat, melyek feltétlenül nem szükséges az eltávolítása, így több tucatnyi fa csupán nyesésre kerül majd. Az intézkedésekre elsősorban azért van szükség, mert az Tisza-parti Üdülőövezetben található fák nagy része 80-100 évesek, így elérték a vágásérett kort és elöregedtek. A másik problémát az okozza, hogy az üdülőtulajdonosok az elmúlt évtizedek során olyan fákat ültettek, amelyek kimondottan gyorsan nővő, törékeny fajok, mint a luc fenyő vagy a nemes nyarak. Természetesen az eltávolított fák helyére újak kerülnek majd, mint a kocsányos tölgy vagy a magyar kőrizs, melynek vágás érettségi kora 100-120 év.

– mondta Kis András.