Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

A Mol üzent a magyaroknak: lesz elég üzemanyag, ha a lakosság önmérsékletet tanúsít


Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban – hívja fel a lakosság figyelmét a felelős fogyasztói magatartásra a MOL.

(Címlapkép – Faludi Imre, MTI/MTVA)

Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a kereslet a hazai töltőállomásokon: a teljes piacon 20 százalékkal, a Mol hálózatában pedig 50 százalékkal nőtt a forgalom. Mindeközben a kínálati oldalon több nehezítő körülménnyel is szembesült a cég: a külföldi import visszaesett, a régió több finomítója is átmenetileg csökkentett kapacitással működik.

A Barátság vezetéken pedig néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert a cég tudomása szerint technikai problémák merültek fel banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Ez a helyzet jelenleg közvetlenül nem okoz ellátási problémát, a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, és dolgozik azon, hogy a helyzet rendeződjön.

A Mol korábbi ajánlásának megfelelően továbbra is azt kéri ügyfeleitől, hogy naponta legfeljebb 50 litert tankoljanak, ezzel segítve az ország zavartalan üzemanyag-ellátását.

A hatósági áron – 480 Ft/liter – fizetett tankolásokról a Mol a kormányrendelet értelmében tájékoztatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), amely jogosult arra, hogy az esetleges visszaéléseket vizsgálja.

A közös érdekünk, hogy mindenhol legyen elegendő üzemanyag

– hangsúlyozta Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója az Mfor.hu-nak.

Arra kérik az ügyfeleinket, hogy maximum 50 litert tankoljanak: ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban – mondta Ratatics, aki aláhúzta, hogy a kérés vonatkozik minden olyan hatósági és piaci áras tankolásra, amely kisnyomású, vagyis a normál gépjárműveket kiszolgáló kútoszlopokon történik.