Közzétette - Kategória - Kiemelt rendezvények, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek, Zoárd-napi Sokadalom, Zoárd-napi Sokadalom

A megye legnagyobb néptáncgálájának ad otthont a Zoárd-napi Sokadalom – interjú Toldi Zoltánnal


zoard napi sokadalomvasarosnameny felvonulas

Vásárosnamény – Már csak 7 nap és megnyitja kapuit a térség legnagyobb fesztiválja, a Zoárd-napi Sokadalom, amely nem csak a szórakozásra, hanem a hagyományőrzésre is igen nagy hangsúlyt fektet minden éven. Immár  harmadik éve lesz annak, hogy lebonyolítják a Kárpát-medencei Néptáncgálát. A több órás, idén is számos kultúrális tartalmat ígérő rendezvény igazi kuriózumnak számít a megyében, hisz számos határon innen és túlról érkező néptáncegyüttes mutatja be a térség múltbéli táncát. A különféle koreográfiák, mint a botoló, verbunk vagy a csárdás látványos kiegészítője a szombati programdömpingnek. A néptáncosok bemutatkozása pénteken kezdődik majd el, ahol több, mint 100 néptáncos látványos felvonulását láthatják majd az érdeklődők Vásárosnamény belvárosában. Jövő hét szombatján harmadik alkalommal rendezik meg ismét a sikeres Kárpát-medencei Néptáncgálát, melyről annak szervezőjét, Toldi Zoltán kérdeztük:

A főszervező elmondta, hogy a Zoárd Napi III. Kárpát-medencei Néptánc Gála a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület valamint Vásárosnamény Város Önkormányzatának támogatásával és szervezésében valósul meg 2018 .07. 06.-07. között. A program célja, hogy Vásárosnaményba a „Bereg Szívébe” a négy határ mentén élő fiatalok és felnőtt kulturális csoportok képviselői eljöjjenek, találkozzanak, ismerkedjenek és bemutassák néptánc-tudásukat. A néptáncgála nem csak a táncról szól, hiszen egy olyan különleges kezdeményezés is egyben, amely egy olyan kezdeményezés, amely során lehetőséget szeretnének biztosítani, hogy a határokkal elválasztott magyar kisközösségek és az évszázadok óta együtt élő nemzetiségek megismerhessék egymás néphagyományait, kulturális tradícióit. A fesztiválnak és a későbbi rendezvényeknek fontos értékmegőrző-értékmegújító hatása van, de ezen túl szeretnék megerősíteni a helyi kisközösségekben a nemzeti összetartozás érzését is. A Gála során, a Zoárd Napi Sokadalom keretében pénteken 16.00-tól látványos utcai lovas és néptánc felvonulást szerveznek, majd szombaton 10.30-tól a színpadon fesztivál bemutatót tartanak, melyen fellép többek között a Barabási Nefelejcs Népdalkör, a Vásárosnaményi Néptánccsoport, a Rozsmaring néptánccsoport, a Bekek néptánccsoport, a Lelei “Nemesek”, a Rozsmalint néptánccsoport, a Röpike néptánccsoport, az Ifjú Galagonya néptánccsoport és a Gyöngyösbokréta néptánccsoport is. A színes és tartalmas táncok sorát népi gyermekjátékok, moldvai táncok, Felsőtiszavidéki pásztor botoló, Szatmári páros, Felcsíki táncok, Szatmári verbunk és csárdás, Szilágysági táncok, Mezőségi legényes valamint páros és Sárközi karikázó is gazdagítja majd. A rendezvény össztánc és táncház zár majd.

A teljes interjút itt hallgathatja meg:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.