Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, BeregiHirek.hu, Regionális hírek

A magyar-ukrán határőrizeti együttműködésről tárgyaltak


A magyar-ukrán határőrizeti együttműködésről tárgyaltak
Ungvár – A magyar-ukrán határőrizeti együttműködésről tárgyalt hétfőn Ungváron Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a magyar-ukrán határszakaszra delegált határfőmegbízott és Viktor Nazarenko, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) vezetője, akik jegyzőkönyvben rögzítették többek között a következő egy év közösen végrehajtandó feladatait.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Halmosi Zsolt elmondta: tájékoztatta ukrán kollégáját azokról az intézkedésekről, amelyeket Magyarország az Európai Uniót érintő illegális bevándorlással kapcsolatban hozott. Hozzátette: “az EU külső határának számító magyar-ukrán határszakasz az egyik legbiztonságosabb, jóllehet itt is vannak olyan megoldásra váró kihívások, mint például a határon való átkelés gyorsaságának javítása, ami elsősorban az infrastrukturális fejlesztéseken múlik”. Úgy vélte, van remény arra, hogy új átkelőhelyek fognak nyílni a magyar-ukrán határon. A közös útlevél- és vámvizsgálat tervezett bevezetéséről szólva kiemelte, hogy azt elsősorban az újonnan megnyíló átkelőhelyeken fogják alkalmazni, a már működőkön pedig a fejlesztések függvényében teszik majd.

Halmosi Zsolt megoldandó problémának nevezte a jövedéki termékek csempészését, a korrupció kérdését, valamint a migrációval kapcsolatos feladatokat, amennyiben a jövőben változnak a migrációs útvonalak. Az elmúlt két évben folytatott magyar-ukrán határőrizeti együttműködésről elmondta, a felek egyetértettek abban, hogy az folyamatos, naprakész volt, és az ebben az időszakban felmerült minden problémát sikerült megfelelő szinten kezelni. Kifejtette: ukrán kollégájával kidolgozták a következő időszak feladatait, s mivel Magyarország elkötelezett Ukrajna európai integrációja mellett, felajánlotta az integrációs folyamatban a határőrizet terén szerzett tapasztalatai átadását. Jelezte, az ukrán féllel jegyzőkönyvet írt alá az elmúlt két év együttműködésének értékeléséről és az elkövetkező egy év közösen végrehajtandó feladatairól.

A Záhony-Csap határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő rendőrök hétfői őrizetbe vételére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Halmosi Zsolt megerősítette, “hétfőn a Nemzeti Védelmi Szolgálat több határrendész kollégával szemben foganatosított intézkedést, mert megalapozott a gyanú arra vonatkozóan, hogy különböző korrupciós bűncselekmények elkövetésével gyanúsíthatóak, és velük szemben az eljárások megindultak”.

Viktor Nazarenko elmondta, hogy jó az ukrán határőrség együttműködése a magyar határőrizeti szervekkel, az elmúlt egy évben 165 alkalommal történt közös járőrözés a zöldhatáron és a Tiszán. Mint kifejtette, idén 15 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a forgalom a magyar-ukrán átkelőhelyeken. Közölte: idén októberig 709 – a tavalyi azonos időszakához képest hatszor több – illegális migránst fogtak el az ukrán határőrök a 137 kilométer hosszú magyar-ukrán határszakaszon, amelyre a Kárpátalján át az EU-ba irányuló illegális migráció 60 százaléka jut. A DPSZU vezetője a magyar-ukrán határon keresztül folyó cigarettacsempészés kapcsán a legsürgősebb feladatnak a repülőszerkezetek felhasználásával folyó csempészet megakadályozását nevezte. Idén négy illegális repülőszerkezetet foglaltak le az ukrán határőrök, és az illetékes hatóságok hamarosan speciális intézkedéseket foganatosítanak a légi csempésztevékenység felszámolása érdekében.

– MTI –

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük