Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A legszegényebbek csúcsárat fizethetnek az áramra – 7 kWh/napban szabta meg a kedvezményes limitet a kormány


Az MVM feltöltőkártyás villanyórái piaci áron számolnak augusztus elseje óta, vagyis éppen a legszegényebb embereknek mérik a legdrágábban az áramot, azoknak, akik semmiképpen nem akarnak többet fogyasztani egy meghatározott mennyiségnél, nehogy hátralékuk legyen – számolt be több forrás alapján a 24.hu.

Fotó: Rajki Judit

Napi limitje van a rezsicsökkentett áramnak az előre feltöltős villanyórákon – közölte a minisztérium. Mint kiderült a két vásárlás között eltelt napok alapján érvényesül a rezsikedvezmény, az így fizető háztartások naponta 7 kWh áramot vehetnek rezsicsökkentett áron. Augusztus 1-jétől előre fizetős villamos energia esetén két vásárlás között eltelt napok alapján érvényesül a rezsikedvezmény – közölte a 24.hu kérdésére a Technológiai és Ipari Minisztérium. Vagyis az éves kedvezményt elosztva, minden napra jut egy bizonyos mennyiségű kedvezményes áram, amelyet fel kell szorozni a két vásárlás között eltelt napok számával. Az így kapott kedvezményes mennyiséget meghaladó fogyasztás felett a többi fogyasztási formához hasonlóan lakossági piaci árat kell fizetni az adott időszakban.

Tehát lefordítva, mialatt a havi számlás elszámolás esetén az első rezsiemelt számla kézhezvételekor jelentkezik a megnövekedett összeg, addig a szegényebb, feltöltős villanyórával rendelkezők már augusztus elseje után keményen fizethetik a meghatározott érték feletti fogyasztást. A napi kedvezményesen vásárolható mennyiség 7 kWh, ha valaki ezt a limitet túllépi, az ráfizethet a feltöltős órán. A portál szerint a felhasználóknak így elég komolyan számolgatnia kell, ha nem akarnak ráfizetni az áramra.