Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Beregi Krónikák, Felső-Szabolcs hírei, Nyírség hírei, Regionális hírek, Rétköz hírei, Szabolcs hírei, Szatmár hírei, Vezér cikkek

A földeken rohadhat el a szabolcsi dinnye


dinnye
Alig pár forinttal kapnak többet a megyei termesztők a dinnye kilójáért, mint tíz esztendővel ezelőtt, holott a költségeik jelentősen megnőttek azóta. A gazdák szerint a felvásárlók üzletpolitikája veszélybe sodorja az egész ágazatot, ezzel együtt pedig a dinnyetermesztéssel foglalkozó családok megélhetését is.

– Az idén mindössze 9 és 20 forint közötti összeget kapunk a gyümölcs kilójáért. Tíz éve nyolc forintot kaptunk, a költségek pedig jelentősen megnőttek azóta. Elfogadhatatlannak tartjuk a felvásárlók összehangolt üzletpolitikáját, aminek eredményeképpen veszélybe kerül az ágazat és a belőle élő családok megélhetése – tájékoztatta lapunkat a balkányi dinnyetermesztők nevében Jaczkó Miklós.

– Az önköltség a termesztési módtól függően 18 és 38 forint/kilogramm között változik a megyében; legalább ennyit szeretnénk kapni, ami a kereskedelmi árak tükrében nem tűnik túlzott igénynek – mondta a termesztő, aki úgy véli: jövőre jelentősen drágább lehet a gyümölcs, ha az idei tapasztalatok miatt kevesebben vágnak bele a ter­mesztésébe.
– Mihamarabb megoldásra van szükség, mert a dinnyét nem lehet lefagyasztani. Félő, hogy a gazdák a földeken hagyják a termést, hogy legalább a szedési és szállítási költségek ne növeljék a veszteségeiket – tette hozzá Jaczkó Miklós.

Dolgoznak a megoldáson

Természetesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara előtt sem ismeretlen a kialakult helyzet.
– A hűvös, esős időjárás miatt alig veszik a dinnyét, amiből egyébként a vártnál nagyobb mennyiség termett az idén – sorolta a további nehezítő körülményeket Rácz Imre.

– Az agrárkamara országos és helyi szervei a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel karöltve keresik a megoldást. Tudjuk, hogy szorít az idő, nem késleltethetjük a gyümölcs beérését, ezért pénteken az etikai bizottságunk bevonásával egyeztetünk a felekkel – tájékoztatott a következő lépésről a kamara megyei elnöke.

KM-HP


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük