Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nyugdíjemelés, 13. havi juttatás, nyugdíjprémium – Többféle pluszpénz is érkezik idén a nyugdíjasoknak


A kormányzat számításai szerint a járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél – írta meg a vg.hu.

Címlapkép: Getty Images

2020 július 1-től minden dolgozó nyugdíjasra érvényesek a kedvező adószabályok, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. A tehercsökkentés idén fél év alatt tízmilliárd forintot hagyhat az érintettek zsebében

– közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a szabályok szerint a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasok keresetéből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonják le, a munkavállalói járulékokat nem. 2020. július 1-jétől már nem csak a munkaviszonyban álló, hanem foglalkoztatási formától függetlenül minden munkát végző saját jogú nyugdíjas, így például a megbízási jogviszonyban álló is mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól – ismertette Tállai András.

Leszögezte, a nyugdíjasok ma számíthatnak a kormányra, amely olyan többgenerációs országban gondolkodik, ahol az időseknek is több megbecsülés jut. Mint mondta, a változtatás a jelenlegi keresetükhöz képest 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek. A havi bruttó százezer forintos megbízási díjból korábban 71 ezer forint maradt a nyugdíjasoknál, ha levonták belőle az szja-t és a járulékokat. 2020. július 1. óta csak az szja jön szóba, így már 85 ezer forint jár az érintetteknek.

EZ AZT JELENTI, HOGY – A PÉLDÁNÁL MARADVA – SZÁZEZER FORINTOS BÉRNÉL EGY ÉV ALATT 168 EZER FORINTTAL TÖBB MARAD A NYUGDÍJAS MUNKAVÁLLALÓ ZSEBÉBEN – MAGYARÁZTA TÁLLAI.

A rendelkezésre álló adatok szerint több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül, nekik a szabályváltozás 14 százalékkal emeli júliustól a nettó fizetésüket. A kormányzat számításai szerint a járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél.

TÁLLAI ANDRÁS ELMONDTA, AMIKOR 2019. ELEJÉN A JÁRULÉKMENTESSÉGET BEVEZETTÉK A MUNKAVISZONYBAN DOLGOZÓ NYUGDÍJASOKNÁL, AKKOR 75 EZER IDŐSKORÚ TEVÉKENYKEDETT ILYEN FORMÁN.

2020 februárjában már 129 ezer nyugdíjast foglalkoztattak a cégek munkaviszonyban. A koronavírus-válság hatására, áprilisban valamelyest csökkent a létszám, mintegy 109 ezerre, de még a járvány mélypontjának számító hónapban is lényegesen több nyugdíjast foglalkoztattak, mint 2018-ban.

Tállai szerint ezért is nagyon időszerű volt a járulékkedvezmény kiterjesztése minden dolgozó nyugdíjasra. A szabály a gazdasági szereplőknek is kedvez. Egyrészt azért is, mert a korábban nyugdíjba vonult szakemberek felvételével olyan tapasztalat és tudás kerülhet a cégekhez, szervezetekhez, amely a legnagyobb hozzáadott értéket jelentheti. Másrészt júliustól 17 százaléknyi közterhet takaríthatnak meg, ha nyugdíjast alkalmaznak, ugyanis a cégek, a szervezetek mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól

– tette hozzá.

A kedvező szabályok kiterjednek a nyugdíjas egyéni és a társas vállalkozókra is – közölte az államtitkár. 2020. július 1-jétől a nyugdíjas vállalkozók nem fizetnek társadalombiztosítási járulékot, illetve a cégeknek sem kell a nyugdíjas társas vállalkozó után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni – részletezte.