Közzétette - Kategória - Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

A Beregből Málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Vásárosnaményban


A Beregből Málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Vásárosnaményban (1)

Vásárosnamény – Málenkij robot! Ez az a szó, amely a határainkon kívül is az embertelenség, a félelemterhes kommunista terror, a sztálini önkény szinonimájaként ismert. A második világháború utáni Szovjetunióbeli kényszermunka során több mint 100 ezer embert vittek el a Kárpát-medencéből így a Beregből is, harmaduk soha nem tért vissza.

A Munkás-paraszt Vörös Hadsereg, a Belügyi Népbiztosság, az Állambiztonsági Népbiztosság  és a szovjet katonai hírszerzés katonái cinikus módon ennek az orosz kifejezésnek az ismételgetésével vagy csak néhány perces igazoltatás ígéretével, illetve hazugságával hurcolták el a magyar polgári lakosság tömegeit szovjet lágerekbe a második világháborút követően. A Kárpát-medencei szovjet fogolygyűjtő akció a megtorlás, az etnikai és politikai tisztogatás, valamint a kényszermunkásszerző akciók sorába illeszkedett. A szovjet Vörös Hadsereg által elfoglalt magyar területeken romeltakarításra való hivatkozással fegyveres szovjet katonák a nyílt utcáról gyűjtöttek, és vittek el magyar civileket. A Vörös Hadsereg 1944. december 22-én kiadott 0060. számú parancsára gyűjtötték össze és hurcolták el az elsősorban német nevű férfiakat 17-től 45 éves korig és a nőket 18-tól 30 éves korig. Ezen rettenetes idő rettenetes eseményére emlékeztek, immár hagyományosan a Bereg szívében is. A megemlékezés helyszínéül, a Kraszna-híd melletti parkban álló, az önkormányzat által, a tragikus történelmi esemény 60 éves évfordulójára emelt emléktábla, illetve a Bíró Lajos alkotta monumentális emlékmű szolgált.A Beregből Málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Vásárosnaményban (2)

A Vásárosnamény Város Önkormányzata és a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ szervezésében tartott megemlékezésen a megjelenteket Garamvölgyi- Kiss Bernadett köszöntötte, a 1944 decemberében, Szolyván íródott Lágerballada részletével. Szavalatát követően a Himnusz dallami csendültek
fel, méltó hangot adva az összejövetelnek.
elvalaszto 2
A Beregből Málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Vásárosnaményban (3)

A köszöntőt követően a megemlékezés alapjául szolgáló, történelmi események szakértője, egyben a térség országgyűlési képviselője,  dr. Tilki Attila megemlékező beszédét hallgathatta meg a népes számú megemlékező.
elvalaszto 2
A Beregből Málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Vásárosnaményban (4)

 A képviselő visszaemlékezése után Vezse Gyuláné, az Ezer fogoly imája című könyörgést szavalta el a megjelenteknek.
elvalaszto 2
A Beregből Málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Vásárosnaményban (5)

A szavalat után, a város népszerű művésze Filep Aurél, méltán népszerű előadó, Zorán: Volt egy tánc című dalával emlékezett meg az elhurcoltakra.
elvalaszto 2
A Beregből Málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Vásárosnaményban (6)

A fenséges akusztikus előadást követően Farkas Béláné, a Távol a hazától című verses költeménnyel emlékezett meg az elhurcolt áldozatokról.
elvalaszto 2
A Beregből Málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Vásárosnaményban (7)

Az ünnepi műsor zárásaként a Vásárosnaményi Férfikar emlékező dallamai zengték be a megemlékezés helyszínét és a Kraszna folyó partját.
elvalaszto 2
A Beregből Málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Vásárosnaményban (8)

Zárásként az önkormányzat, város intézményei, szervezetei és az áldozatok családtagjai helyzeték el a megemlékezés koszorúit.

A megemlékezés végén Filep Sándor városvezető rövid interjújában emlékezett meg az áldozatokról és köszönte meg a szervezők, illetve a megemlékező műsort adók , színvonalas előadását.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük