Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Fejlesztések a Beregben, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek, Videóinterjú, Vitka

700 millió forintból korsszerűsödik a gimnázium és két általános iskola Vásárosnaményban


Vásárosnamény – Továbbra is lendületben a Bereg szíve, Vásárosnamény. Az elmúlt évek több milliárdos városi fejlesztéseit követően, ezúttal három közoktatási intézmény újul meg, Vásárosnamény Város Önkormányzatának sikeres pályázatainak köszönhetően – tájékoztatta szerkesztőségünket Filep Sándor polgármester.

A közel hétszáz milliós összköltségű fejlesztés során a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, valamint a vitkai Kölcsey Ferenc Tagintézmény történnek nagyszabású energetikai fejlesztések.
Az Önkormányzat pályázatot nyújtott be a „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése elnevezésű, TOP-3.2.1-16 azonosítószámú pályázaton, 212,48 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg a városnak. Így megvalósulhat a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium energetikai korszerűsítése. A projekt keretében a
– Külső falak hőszigetelése 15 cm EPS hőszigetelő rendszerrel
– Lábazat falak hőszigetelés 10 cm XPS hőszigetelő rendszerrel
– Lapostető hőszigetelés 20 cm EPS hőszigetelő rendszerrel
– Padlásfödém hőszigetelés 22 cm ásványgyapot hőszigeteléssel
– Nyílászárók cseréje műanyag ajtókra és ablakokra (Uw=1,15 W/m2K)
– Az épület bejáratához legközelebbi vizesblokk akadálymentesítésére kerül sor, valamint az elérési útvonal is akadálymentesített lesz.
– Az épület DK-i tetőfelületére kerül 92 db 280 Wp, összesen 25,76 kWp teljesítményű napelemes rendszer
A második pályázat kivitelezése már folyamatban van, mely szintén az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése elnevezésű, TOP-3.2.1-16 azonosítószámú felhívás keretein belül történik majd. A 270.52 millió forint vissza nem térítendő támogatás kapott projekt keretében, az Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola több épületének energetikai korszerűsítése történik, amelyek a következők:
– Felső tagozatos épülete
– Alsó tagozatos hattantermes épülete
– Alsó tagozat kéttantermes épülete
– Alsó tagozat tornaterem épülete
Az energetikai korszerűsítés keretében több épület külső falainak, lábazatának és padlásfödémének hőszigetelése kerül megvalósításra. Az alsó tagozatos épületek fűtési rendszerének korszerűsítése kondenzációs gázkazános fűtési rendszer kiépítésével, időjáráskövető szabályozással, valamint a hőleadói hálózat és a nyílászárók cseréjével kerül kivitelezésre. Megújuló energiaforrásként összesen 145 db napelem felszerelésre történik két épület tetőfelületére, melyek összes teljesítménye 42,5 kWp lesz.
A város harmadik intézménye is a fent említett pályázaton szerepelt sikeresen, mely során 216,98 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap az Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kölcsey Ferenc Tagintézménye. A fejlesztsé során elsősorban a fő- és melléképületének energetikai korszerűsítése történik meg. A fejlesztés során mindkét épületen a külső falak, a lábazat, a padlásfödém, és a magastető hőszigetelése kerül felújításra, valamint a hőleadói hálózat cseréjével egyben kondenzációs gázkazános fűtési rendszer kiépítése is sor kerül, időjáráskövető szabályozással. Így a három intézmény összesen 699,98 millió forint támogatásból vállhat energetikailag is korszerűbbé.

A városvezető elmondta továbbá, hogy bár történtek fejlesztések az iskolákban, de már régen várták ezen forrásokat. Külön megköszönte a Kisvárdai Tankerületi Közpon hozzáállást, mely által a gimnázium és a vitkai iskola is számos fejlesztéssel gyarapodhatott. Kiemelte tovább, hogy az intézmények állagmegóvása mellett, a klímastratégiára is nagy figyelmet fordít az önkormányzat. A fejlesztések folyamatosak a városban, hiszen a Városháza, a Balázs József Művelődési Központ, a Hétsznvirág Óvoda, a Szilva Termál- és Wellness Fürdő, valamint az Idősek Otthona is jelentős energetikai fejlesztéseken mentek keresztül. Az intézményekben talajszondás hőszivattyús rendszerek, napelemes rendszerek, nyílászáró cserék, valamint modern hőszigetelés is végbe ment. A fejlesztések tudatos tervezőmunka, a megye, valamint az kormány hathatós támogatásának eredménye, mely által a város jelentősen tud fejlődni – zárta gondolatait a polgármester.