Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Gazdaság

350 ezerrel többet keres a biztosítós, mint az ápoló


ápoló kórház

Szeptemberben 5,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,3 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A legjobban kereső pénzügyi szektor alkalmazottai havonta 350 ezerrel költhetnek többet, mint az egészségügyben dolgozók.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó és a nettó keresetek egyenlő mértékben emelkedtek éves összehasonlításban, mivel adóváltozás nem befolyásolta alakulásukat. A szeptemberi keresetnövekedésre is hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék – közölte a KSH.

Mivel szeptemberben a fogyasztói árak 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbiaknál, a reálbérek még nagyobb mértékben emelkedtek: 5,5, illetve 5,7 százalékkal.

A vállalkozásoknál 4,2 százalékos volt a bruttó és a nettó átlagkeresetek éves emelkedése, szintén a közfoglalkoztatottak nélkül számolva. Ezen belül a rendszeres bérek 3,9, a prémiumok, jutalmak és más egyszeri juttatások növekedése 12,5 százalékos volt. A költségvetési szektorban 8,2 százalékos volt bérnövekedés.

350 ezerrel költhet többet a biztosítós

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó keresete, a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 243 000 forint volt.A bruttó keresetekpénzügyi, biztosítási szektorban voltak a legmagasabbak, 491 800 forint,a humán-egészségügyi,szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak, 145 900 forint.

A mezőgazdaságban 6,3, az építőiparban 7 százalékkal nagyobb volt az átlagkereset, mint tavaly szeptemberben, ez 188, illetve 194 ezer forint bruttót jelentett. Az ipari átlagkereset 257 ezer forint volt, a kereskedelemben 224, a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás területén csak 154 ezer forint volt a bruttó kereset az infokommunikációs szektorban viszont elérte a 432 ezer forintot.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 159 200 forint volt.2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 166 000 forintra becsülhető. A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 255 600 forint volt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük