Közzétette - Kategória - BeregiHirek.hu, Nagykálló, Nyírség hírei, Regionális hírek, Rendezvények, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye krónikája

1956-os októberi napló: megemlékezés Nagykállóban


1956-os megemlékezés Nagykálló (2)

Nagykálló – Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójára emlékeztek Nagykállóban is.

A Himnusz közös éneklésével kezdődött az ünnepi megemlékezés Nagykállóban, a Szabadság kertben, az ’56-os emlékműnél, ahová a város, a járási hivatal vezetői, iskolások, tanárok és ünneplő nagykállóiak jöttek el, hogy fejet hajtsanak és tisztelegjenek a forradalmárok emléke előtt.
-Akik nem emlékeznek a múltra, arra ítéltetnek, hogy újra átéljék azt. Mi is emlékezni gyűltünk össze. Emlékezni 1956-ra, a forradalomra, az időlegesen eltiport szabadságra – ezekkel a gondolatokkal kezdte az ünnepi megemlékezést ma délelőtt a rendezvény szónoka dr. Karakó László, a Nagykállói Járási Hivatal vezetője, majd az ismert angol író, George Orwell 1984 című művének egyik szállóigéjét idézte, amely a diktatúrákkal kapcsolatos: „A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő az négy. Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik.” 1956-ban a magyarok egyszerűen csak ilyen szabadságot akartak maguknak. Kimondták, hogy elegük van a kifosztásból, az elnyomásból és a megaláztatásból. Kimondták, hogy emberhez méltó életet akarnak, magyarként egy független és szabad országban. Egy egész nemzet lázadt fel az önkény ellen. Bebizonyítva az egész világnak, hogy szembe lehet szállni a hazugságra és megfélemlítésre alapozott elnyomással és terrorral, amelynek a XX. században több kontinensen milliók estek áldozatul.
A szónok ezt követően Bibó Istvánnak, az 1956-os forradalommal kapcsolatban megfogalmazott gondolatait idézte fel: „A harcban osztály- és felekezeti különbségek nélkül vett részt az egész magyar nép, s megrendítő és csodálatos volt a felkelt nép … magatartása, mellyel a leigázó idegen hatalom és a honi hóhérkülönítményesek ellen fordult.” 1956-ban a magyarok úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik sorsuk irányítását. 59 esztendő múltával mi, mai magyarok is csak azt szeretnénk, hogy szabadságunkban álljon kimondani, hogy „kettő meg kettő az négy”
Karakó László elgondolkodtató szavai után a Korányi Frigyes Gimnázium 9. évfolyamának drámatagozatos növendékei Októberi napló című előadásával idézték fel az egybegyűlteknek az 59 éve történt események, a forradalom egy-egy mozzanatát, az egykori miniszterelnöknek, Nagy Imrének a Magyar Rádióban elhangzott beszédét, a pesti srácok kiállását a forradalmi eszmék mellet, majd pedig az azt lezáró harcokat idézték fel.
A megemlékezés után a megjelentek koszorúkat, virágokat helyeztek el és mécseseket nyújtottak az 1956-os emlékműnél.

[slideshow_deploy id=’88647′]


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük