Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Nagykálló, Regionális hírek, Rendezvények, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

1200 tonna szabolcsi alma kerül a rászoruló emberek asztalára

alma adomány[srizonfbalbum id=170]
A Nagykálló-TÉSZ Kft. 64 tagja felajánlásának köszönhetően 1200 tonna szabolcsi alma kerül a következő hetekben a rászoruló emberek asztalára. Mint ismert a 2014-es orosz embargó miatt a piacon nem értékesíthető, így hűtőházakban maradt zöldség és gyümölcs kivonására az Európai Bizottság forrást és lehetőséget biztosított a termelőknek. A nagykállói termelői értékesítő (TÉSZ) szervezet tagjai úgy döntöttek, jótékony célra fordítják az árutöbbletet, ezért Segély Alma Programot indítottak, hogy ne kelljen a piacról kivonniuk a jó minőségű étkezési almát.
– Az Európai Bizottság döntése alapján az árukivonás egyik formája a termékmegsemmisítés, azonban ezzel nem szerettünk volna élni. Mivel a Nagykálló TÉSZ jelentős almamennyiséggel rendelkezik, ezért úgy döntöttünk, hogy – segélyszervezetek bevonásával – az országban a rászoruló családok részére juttatjuk el az almát – mondta a Segély Alma Programon útjára indítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Takács Szabolcs, a Nagykálló TÉSZ ügyvezetője. – Nagykállóban valamennyi TÉSZ tag részt vesz ebben a programban, ami térségünkben 64 termelőt jelent. A rászorulók segítése mellett ezzel az akcióval hirdetni kívánjuk, hogy az itt megtermelt értékes alma a megsemmisítésnél jobb sorsra is érdemes.
A Nagykálló TÉSZ Kft. az Segély Alma Programon kívül is rendszeresen támogat helyi és országos civil szervezeteket, melyeknek célja a leszakadó rétegek támogatása.
-A mostani segélyprogram egy hónapon át tart majd, ami azt jelenti, hogy naponta 3-4 megrakott kamiont indítunk útjára Nagykállóból. A közel 1200 tonna alma pedig a segélyszervezeteken keresztül több ezer rászorulóhoz jut majd el – tájékoztatott dr. Bölcskei Zsófia, a Nagykállói TÉSZ tagja, jogi képviselője.
Az eseményen részt vettek az adományosztásban részt vevő segélyszervezetek képviselői: dr. Kocsis Attila, a Magyar Református Szeretetszolgálat, Tarnai Zoltán, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, Figeczki Tamás, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és dr. Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász részéről, aki megáldotta az első útjára induló kamiont a telephelyen.

[slideshow_deploy id=’104837′]

Vélemény, hozzászólás?