40 eve varos vasarosnameny
Csengerben a gyümölcsösöket 100 százalékban elverte a hétfői jégverés

© Fotók: Racskó Tibor

Hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, valamint a járási és települési mentőcsoportok segítenek a jégveréstől sújtott tizenhárom megyei településen. Szerdán délelőtt rendkívüli ülést tartottak Rozsályban, ahol Kozma Péter, a megyei védelmi bizottság elnöke tájékoztatta az érintett polgármestereket, és ismertette az őket érintő feladatokat.

Kívülről és belülről

– A kormányhivatal harminc szakembere megkezdte a kárfelméréseket a térségben. A fóliázással jól haladnak a kinti egységek, szerda délelőtt a károsodott ingatlanok nyolcvan százalékát már lefedték. Azokon a helyeken, ahol a tetőhéjazat is sérült, kívülről, de több helyen a padlás belsejéből, belülről is terítettek szigetelőanyagot. Várhatóan a mai napon végeznek a kárelhárítási feladatokkal a védekező erők a szatmári térségben – tájékoztatott Dóka Imre katasztrófavédelmi szóvivő.

Csengerben a gyümölcsösöket 100 százalékban elverte a hétfői jégverés – tudtuk meg Forján Zsolt polgármestertől. A szántóföldi növénykultúrában keletkezett károkat most mérik fel a falugazdászok, de annyit már lehet tudni, hogy hatalmas pusztítást hagyott maga után az ítéletidő. Az éppen felújítás alatt álló városi sportcsarnok takaróponyváját is lerántotta a vihar, s mivel a teljes tetőszerkezetet, valamint a lambériaborítást is átáztatta a víz, statikusnak kell majd eldönteni, hogy folytatható-e a megkezdett munka, vagy visszabontásra is szükség lesz. A síkpalás házakat több helyen megrongálta a jég, az előtetőkben és a szabad ég alatt parkoló autókban is kárt tett. A mezőgazdasági károk enyhítésére hamarjában egy gazdagyűlést hívott össze az önkormányzat, és néhány kérdésben határozat is született.

Elhárító rendszert kérnek

– Szeretnénk, ha a kormány külön támogatást adna a katasztrófaalapból a gazdáknak. Megfogalmaztuk azt is, hogy számítunk a kárenyhítési alapkezelők gyors segítségére. A legjobb az volna, ha nyár végéig egy gyorsított eljárással elutalnák nekik az összeget, hiszen sokuknak van hitelük, amiből vetőmagot vagy permetezőszereket vásároltak. Szorgalmazzuk, hogy a talajgenerátoros jégeső-elhárító rendszer minél hamarabb megépülhessen, s nem csak az innenső határ mellett, de a román oldalon is. Jeleztük a részt vevő országgyűlési képviselőknek, hogy ebben az ügyben a román partnerekkel is hamarosan tárgyalóasztalhoz kell ülni. A kérelmünket nem csupán a szaktárcának, de a miniszterelnöknek is megküldjük.

Személyre szóló segítséget nyújtanak

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a vészhelyzet-kezelési munkacsoportját küldte Szatmárba, feladatuk a kárfelmérés, valamint megkeresik a legelesettebb embereket, a sokgyermekes családokat, magukra maradt időseket annak érdekében, hogy személyre szóló segítséget nyújtsanak az otthonuk helyreállítása során.

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue 24 speciális húsztagú mentőcsapata a tetők helyreállításában segít a károsultaknak. A segélyszervezet egymillió forintos gyorssegélyből tetőléceket és -fóliákat ad a rászorultaknak Rozsályon és környékén. A szeretetszolgálat az 1355-ös adományvonalon, valamint „viharkárosultak” megjelöléssel a KDB Bank 13555555-5555555-55555555 számlaszámon keresztül várja az adományokat.

Szabolcsonline

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?