Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Zuhan az életszínvonal: hazánkban a második legrosszabb az életszínvonal az Európai Unióban


Alapvető élelmiszerek hizlalták legjobban az inflációt Magyarországon. A vajért több mint kétszer annyit, a kenyérért pedig majdnem kétszer annyit kértek tavaly év végén, mint év elején. Már 12. hónapja, hogy nálunk drágul legjobban az élelem az unióban.

2022-ben 4,4 százalékponttal, az uniós átlag 89,9 százalékára emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon – az Eurostat szerint. Miközben Ausztriában 107, Szlovákiában pedig nagyjából 102 százalékra rúgott az árszínvonal, Lengyelországban a 74, Romániában pedig a 72 százalékát sem érte el a tagállamok átlagának. Alig több mint egy hete mutatta be az RTL Fókusz, hogy a határ mellett élő magyarok román boltokba járnak vásárolni, Magyarországról.

Az RTL Híradója emlékeztet: a gazdaságfejlesztési minisztérium két helyettes államtitkára tavaly decemberben cikket írt a Portfolio.hu-n. Elismerték, hogy felerészt belső tényezők okozták a kiugró drágulást Magyarországon, főleg a forint gyengülésére hivatkoztak. És azt írták, a bérek felzárkózásával párhuzamosan, a fogyasztói árak is konvergálnak.

Vagyis, egyre közelítenek az uniós átlaghoz. A GKI szerint azonban a magyar fizetésekből kevesebbre telik, mint máshol. Úgy számolnak, már csak Bulgáriában rosszabb az életszínvonal az unióban, mint nálunk.

Míg Románia messze volt mögöttünk 2010-ben, 2022-ben a kereseti színvonalban előzte a magyarokat, idén már eléggé látványosan. És ugyanez igaz a lengyelekre is. Magyarország itt a sereghajtó – mondja a Híradónak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Egy átlagos magyar tavaly az uniós átlag 72 százalékát költötte fogyasztásra, 16 százalékponttal kevesebbet, mint egy átlagos román – az Eurostat eltérő árszínvonal figyelembevételével készült kimutatása szerint.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük