Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Zelenszkij: „Oroszország nem csak Ukrajnát, hanem egész Európát célba vette az agressziójával”


Volodimir Zelenszkij felkészült arra, hogy kemény harcok várhatóak a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben.

(Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Zelenszkij kijelentette, hogy Oroszország nem csak Ukrajnát, hanem egész Európát célba vette az agressziójával, ennek megállítása így a demokráciák biztonsága érdekében lenne létfontosságú – idézte a The Guardian.

„Az orosz agressziót nemcsak Ukrajna ellen szánták, az egész európai projekt Oroszország célpontja. Nemcsak az összes demokrácia, Európa erőinek morális kötelezettsége Ukrajna béketörekvéseinek támogatása, hanem ez egy védelmi stratégia az összes civilizált államnak”

Zelenszkij hozzátette, hogy nagyon kemény harcra számít, de hisz abban, hogy győzelemmel fog zárulni a küzdelem. Mint mondta, készen állnak a harcra és a diplomáciai útra is, amellyel véget lehetne vetni a konfliktusnak.

Zelenszkij megköszönte a brit és osztrák vezetőknek a támogatását, akik Kijevbe utaztak a szombati nap folyamán, további támogatás ígérete mellett. Megköszönte az Európai Bizottság elnökének és a kanadai miniszterelnöknek továbbá, hogy 10 milliárd eurót gyűjtöttek a menekülő ukránoknak:

A szabadságnak nincs ideje várni. Amikor a zsarnokság megkezdi az agresszióját minden ellen, ami Európában békét tart, azonnali cselekedetekre van szükség”

Hat héttel azt követően, hogy Oroszország megindította invázióját Ukrajna ellen, nagyon úgy tűnik, hogy átcsoportosítják erőiket a keleti frontra. Ezt orosz tisztviselők is jelezték azzal a címszóval, hogy a Donyec-medence felszabadítása az új cél.

Az orosz háborús bűnök száma napról-napra növekszik, legutóbb a kramatorszki vasútállomásra lőttek ki egy rakétát menekülni vágyó civilekre, akik közül legalább 52-en vesztették életüket – és sokan tartanak attól, hogy nem fog leállni az ilyen akciókkal Oroszország.