Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Zelenszkij figyelmezteti Európát: tovább drágulhatnak az élelmiszerek az oroszok miatt


Az ukrán tengeri élelmiszerexport akadályozásának a megszüntetését szorgalmazta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

Több mint 100, élelmiszert szállító hajó vesztegel a Boszporusz közelében”

– mondta Zelenszkij a mezőgazdasági miniszterek berlini nemzetközi konferenciájához intézett videoüzenetben.

Fotó: AFP

Az ukrán elnök szerint heteken át feltartóztatják a hajókat, mert ellenőrizni kell őket, és Oroszország képviselői akadályozzák az ellenőrzést. Mind mondta, ennek a következménye az élelmiszerárak emelkedése lesz Európában.

Ázsia szempontjából ez a társadalmi instabilitás növekvő kockázatát is jelenti, az olyan afrikai országok számára pedig, mint Etiópia vagy Szudán, üres vacsoraasztalokkal jár családok ezrei számára – tette hozzá Zelenszkij, aki ígéretet tett, hogy továbbra is ellátják a világot élelmiszerrel.

Annak ellenére, hogy Oroszország továbbra is rakétákkal támadja az ukrajnai infrastruktúrát, így a kikötőket és szállítást, és kegyetlen harcok folynak a mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú területeken, „az ukrán földművesek továbbra is megművelik földjeiket” – mondta az elnök.

Oroszország szombaton tagadta, hogy akadályozná az ukrán gabonaszállító hajókat, és Kijevet vádolta azzal, hogy „mesterséges közlekedési dugót” idéz elő.

„Jelenleg 64 hajó horgonyoz az ukrajnai kikötőkben és az ellenőrzési övezetekben. Az átvizsgálás rendjét az ukrán fél határozza meg, Oroszország képviselőinek erre egyáltalán nincs befolyásuk” – olvasható az orosz külügyminisztérium által kiadott közleményben, amely szerint szerint az ukrán fél „minél gyorsabban és minél többet” akar exportálni, és ezért „nem figyel oda eléggé a dolgok előírt sorrendjére”.

Az orosz hadiflotta az ukrajnai invázió kezdete után azonnal blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket.

Törökország és az ENSZ közvetítésével a nyáron megállapodás született a blokád feloldásáról az élelmiszerellátási világválság megelőzése érdekében. Az orosz hadihajóknak azonban a megállapodás szerint joguk van a hajók szállítmányának ellenőrzéséhez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük