Közzétette - Kategória - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Záhonyban attól tartanak, náluk ragadnak az ukránok


Folyamatosan érkeznek buszok a vendégmunkásokkal, noha már csak autóval lehetne átlépni a határt.

Keddtől csak Záhonynál lehet átlépni a magyar-ukrán határt, és kizárólag személyautóval, tudatta korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyalogos átléptetés és az utazók átszállítása busszal, mikrobusszal megszűnt, mégis jönnek folyamatosan az ukrán vendégmunkások buszai, mondta az MTI-nek Záhony polgármestere.

Helmeczi László szerint a főleg Csehországból érkező, a határt Hegyeshalomnál átlépő buszok a humanitárius folyosón jutnak el Záhonyig. Ott a buszokról rendőri felügyelet mellett leszállnak a vendégmunkások, akiket a határ túloldaláról érkező buszokkal visznek át Ukrajnába.

Naponta átlagosan 500-1500 ember érkezik, kedden körülbelül ötszázan lépték át így a határt, noha a hatályos ukrán korlátozás szerint már csak személyautóval lehetne átmenni Ukrajnába.

A korábban vonattal érkezőket is rendőri felügyelettel kísérték át a városon a közúti átkelőhöz, a magyar-ukrán vasútforgalom leállítása óta viszont csak buszokkal érkeznek a vendégmunkások Záhonyba, mondta a polgármester.

Számításai szerint a járványhelyzet miatt elrendelt korábbi korlátozások óta nagyjából 15-20 ezer ukrán tért így haza Záhonynál, és húsvétig valószínűleg még többen szeretnének majd hazautazni. A záhonyiaknak ez a forgalom nem számít kirívónak.

A helyiek attól tartanak, hogy ha az ukrán hatóságok valamilyen okból már nem fogadnák be saját állampolgáraikat, akkor sok vendégmunkás náluk ragad.

A polgármester szerint erre az esetre, eredetileg más célra kijelölt, vészelhelyezési helyszín van a város két tornatermében, de azokban is csak ötszáz ember férne el. A fertőzésveszély elkerülésére az önkormányzat saját forrásból több mobilvécét telepített a határállomás közelében, ivóvízvételi és kézmosási lehetőséget biztosított az érkezőknek.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

/24.hu/