Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Zacher Gábor: van, aki a saját lábán sétál be a kórházba, és 1-2 órán belül lélegeztetőgépre kerül


Naponta fordul elő, hogy a beteg a saját lábán besétál a kórházba, majd 1-2 órán belül lélegeztetőgépre kerül. Ezek a történetek mindennaposak, mondta Zacher Gábor toxikológus az RTL Híradónak.

A koronavírusos betegek, a súlyos betegek, a lélegeztetőgépen lévők száma emelkedő tendenciát mutat, az ellátási kapacitás viszont véges – mondta Zacher Gábor toxikológus az RTL Híradónak, aki a hatvani kórházban vesz részt a koronavírus elleni küzdelemben.

Naponta fordul elő, hogy a beteg a saját lábán besétál a kórházba, majd 1-2 órán belül lélegeztetőgépre kerül. Ezek a történetek mindennaposak – tette hozzá. A betegség hitetlen nagy sebességgel lesz úrrá a szervezeten. Egy gépre kerülő betegnél 50%-os a valószínűség, hogy meg tudjuk gyógyítani, ami valljuk be őszintén, nem egy jó arány – fogalmazott.

Nem a műszer, a védekezőfelszerelés kevés, hanem az emberi tényező az, ami a legsérülékenyebb, mert a hozzáértő, szakképzett intenzív terápiás szakemberek száma limitált, ami nem csak az orvosokra, hanem a szakdolgozókra is vonatkozik. Azok hiányoznak, akik tudják, hogyan működnek ezek a vasak – utalt Zacher a lélegeztetőgépek működtetésére.

Kezdenek felborulni az ideális arányok a kezelésben, ma már akár egy nővérre hat beteg is juthat intenzív osztályokon, amiben benne a van a hibázás lehetősége. Ez az arány békeidőkben, ideális esetben egy betegre egy nővére – tette hozzá.

Ez egy alattomos betegség, gyorsan halad előre. Ma már nem csak a krónikus betegeket érinti a betegség, akik hendikeppel indulnak neki, hanem egészséges embereknél is nagyon súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mondta Zacher.

Ezt a betegséget úgy kell elképzelni, mintha a szakma bent lenne egy erdőben, a Covid-erdőben, és minden facsoport elől előugorhat egy új tünet, egy új szövődmény, vagy egy terápia. Mi magunk is tanuljuk ezt a betegséget. Az első hullámban voltak olyan gyógyszerek, amiről azt hittük, hogy hatékony, pl. malária elleni készítmény, ma már tudjuk, hogy nincs hasznuk – hozott egy példát. Nem tudjuk, hogyha valaki átesik a betegségen, akkor fél éven, egy éven belül milyen szövődményei alakulhatnak ki – mondta.